Salisilik Asit nedir, faydaları nelerdir?

Sivilce tedavisine ek olarak arkadaşlarım salisilik asitin de iyi olabileceğini söylediler. Salisilik asiti bilen ve faydaları hakkında bilgi sahibi olan var mı?

Okumaya devam

0 0

En İyi Erkek Görüşü

  • Salisilik Asit Nedir?

    Salisilik asit, renksiz ve kristal yapıda bulunan organik bir beta hidroksi asittir. Söğüt ağacının dallarındaki kabukta, keklik üzümünde ve tatlı huş bitkisinde bulunan salisilin ismindeki maddeden meydana gelir. Aspirinlerden de aşina olduğumuz asetil salisilik asit ile benzer özellikler göstermektedir.

    Salisilik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?
    Salisilik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?

    Cilt bakım ürünleri ile tanıdığımız hidroksi asitler 2 şekilde karşımıza çıkar:

    • Alfa hidroksi asit (AHA)
    • Beta hidroksi asit (BHA)


    Alfa hidroksi asitler (AHA), çeşitli meyvelerden elde edilen ve suda çözünebilen bir asit türüdür. Beta hidroksi asitler (BHA) ise yağda çözünebilmektedir. Bu sayede cilt bakımında daha etkili olmaktadır.

    Salisilik Asidin Faydaları Nelerdir?

    Salisilik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?
    Salisilik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?

    Son yılların en iyi cilt bakım formülleri arasında yer alan salisilik asitin esas görevi; ciltteki deforme hücreler ile sağlıklı hücreleri birbirinden ayırarak esas cildin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Gözeneklerin içini dahi tamamen temizleyecek güce sahip olan salisilik asit,

    • Yüksek ateş
    • Yaygın veya bölgesel ağrı
    • Bölgesel iltihaplar
    • Siğiller
    • Sedef hastalığı
    • Akne
    • Saç kıran
    • Kepek
    • Kaşıntı gibi durumlarda tıbbi tedavi olarak da kullanılmaktadır.

    Salisilik Asidin Cilde Faydaları Nelerdir?

    Salisilik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?
    Salisilik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?

    Salisilik asit, yağda çözünebilen bir asit türü olduğu için cildin derinlerine kadar inebilmektedir. Bu sayede salisilik asit, peeling özelliği göstererek cildin derinlemesine temizlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca salisilik asit;

    • Güneş lekelerinin azaltır
    • Hamilelik sırasında oluşan lekelerin hafifletir
    • Sivilceler ve sivilce izlerini giderir
    • Siyah noktaların temizler
    • Aknelerin temizler ve
    • Cildin yağ dengesini muhafaza eder.


    Fakat şunu belirtmekte fayda var; eğer cildinizde derin kırışıklık, akne izi, hamileliğe veya kilo alıp vermeye bağlı oluşan çatlaklar gibi derin deformasyonlar var ise, salisilik asitler etkili olmamaktadır. Bu tür derin deformasyonlar için dermotologlar tarafından daha farklı işlemler uygulanmaktadır.

    Salisilik Asidin Zararları Nelerdir?

    Salisilik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?
    Salisilik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?

    Dermokozmetik ürünler aracılığı ile edinebildiğimiz salisilik asit içerikli cilt bakım ürünlerinin de bazı olumsuz özellikleri ile karşılaşabiliriz. Her şeyde olduğu gibi salisilik asit kullanımının da fazlası zarar.

    Özellikle kuru ciltlerde daha belirgin olan salisilik asidin en sık görülen yan etkileri şunlardır:

    • Kuruluk
    • Kızarıklık
    • Tahriş
    • Batma ve yanma hissi.


    Cilt bakım ürünlerindeki salisilik asit oranına ve kullanıma göre görülebilen bu yan etkilerin önüne geçmek için cilt tipine göre ayarlama yapmak gerekiyor. Sadece sorunlu bölgelere sürülmesi tavsiye edilen salisilik asidi, hassas cilde sahip olanlar için oldukça az miktarda kullanılması belirtilmektedir.

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

0 0

    Sen de görüşünü paylaşmak ister misin?