
Sivilce patlatılır mı, sivilce patlatmanın zararları var mı?

Sivilce ve akne gibi sorunlarla baş edenlerin çoğu, bu sorunun kökten çözümünü sivilceyi patlatmakta buluyor. Ancak uzmanlar, sivilce patlatmanın sanıldığı kadar masum ve zararsız bir işlem olmadığını vurguluyor. İşin aslına bakarsanız sivilce patlatmak, yanlış ve kontrolsüz bir biçimde yapıldığı takdirde iz bırakabilir, cildi tahrip edebilir ve doku kaybına dahi sebebiyet verebilir. Başka bir deyişle sivilce patlatmadan önce durup düşünmekte ve konu ile ilgili araştırma yapmakta fayda var!
Dermatologlar başta olmak üzere konunun uzmanları, genel kanı olarak hiçbir sivilcenin patlatılmaması gerektiğini ve doğal akışına bırakılması gerektiğini ifade ediyor. Bununla birlikte nispeten zararsız ve çabuk etkili bir çözüm olarak görüldüğü için yine de çoğu kişi bir sivilce ile karşı karşıya kaldığında ilk olarak onu patlatmayı ve ondan bir an önce kurtulmayı tercih ediyor. Sivilce, içerisinde sebum denilen aşırı miktarda deri yağı ve ölü deri hücreleri bulundurduğu için aslında bir bakıma vücudun deri üzerindeki tıkanmalara karşı verdiği bir tepkidir.
Her bir sivilce aslında içerisinde ufak miktarda da olsa bir iltihap barındırır, bu nedenle de sivilcelerin ucunda çoğunlukla beyaz ya da kırmızı renkte birikintilerle karşılaşırız. Her ne kadar uzmanlar, vücudun bu tepkisinin doğal akışına bırakılmasını tavsiye etse de, bazı durumlarda aşırı derecede ağrı yapan ve hayatı zindan eden sivilceler, sahibine onu patlatmaktan başka bir çare bırakmıyor.
Patlatmaya karar verdiğiniz sivilceyi öncesinde iyice tanımanız ve iltihaplanmamış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Henüz iltihap toplamamış olan bir sivilce, bakteriyel enfeksiyon geçirmemiş olduğu için sadece sebum ve ölü deri hücreleriyle dolu olacaktır, bu da patlatma sonrası karşı karşıya kalabileceğiniz geçici ya da kalıcı izlerin oluşma riskini azaltacaktır. Siyah noktalar ve kendi başına da patlayabilecekmiş gibi duran beyaz ve sarı renkli sivilceler, patlatılmaya en yatkın olan sivilce türleridir. Sivilce patlatmayı en doğru şekilde yapmak istiyorsanız, bu adımları takip ederek sivilcenizi güvenli bir biçimde patlatabilir ve ardından rahat edebilirsiniz:
1. Ellerinizi sabunlu ılık suyla yıkayın ve durulayın.
2. Yüzünüzü pH dengesi optimum düzeyde olan bir yüz temizleyicisi ile yıkayın.
3. Exfoliator da denen, içerisinde alfa hidroksi ya da beta hidroksi asit barındıran bir pullandırıcı ile yüzünüze scrub yapın.
4. Bir pamuğa bir miktar alkol sürerek sivilcenin olduğu yeri pamukla temizleyin.
5. Sivilcenin üzerine temiz ve ılık bir bez bastırarak bu işlemi 5 dakika boyunca uygulayın.
6. Derinizi yumuşattıktan ve sivilcenin iyice ortaya çıkmasını sağladıktan sonra ufak bir iğne alın ve onu alkolle sterilize edin.
7. Beyaz sivilcenin tam orasını iğne ile delerek parmaklarınızla nazikçe aşağı doğru basınç uygulayın ve sivilcenin dışarıya çıkmasını sağlayın.
8. Baskı uyguladığınız takdirde sivilcenin içeriği çıkmıyorsa, kesinlikle zorlamayın.
Enfekte olmuş bir akne, iltihaplanmış bir sivilce ya da kist, nodül, papül, pustül niteliği taşıyan bir kabarcığı kesinlikle patlatmaya kalkışmamalısınız. Bu tarz sivilceler derinin daha alt tabakalarında yer aldıkları için kalıcı yaralara ve istenmeyen enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Tekrar vurgulamakta fayda vardır ki ideal dünyada, az evvel bahsettiğimiz iltihapsız sivilceler de dahil olmak üzere hiçbir sivilceyi patlatmamak ve onu kendi organik evrimine bırakmak gerekir.
Genellikle içerisinde iltihap bulunduran doku yapıları olan sivilceler, patlatıldığında bu iltihabın kana karışmasına yol açabileceği için sivilce patlatma işlemi aslında risk teşkil eden bir uygulamadır. Bu nedenle de cilt uzmanları ve dermatologlar, kişilerin kendi başlarına sivilce patlatmamaları gerektiğini özellikle vurgular. Sivilce patlattıktan sonra karşı karşıya kalabileceğiniz hem geçici hem kalıcı yan etkilerin bazıları şunlardır:
Bütün bu uyarılara ve tavsiyelere rağmen yine de sivilcenizi kendiniz patlatmakta ısrarcıysanız, işlem akabinde bu zararlı yan etkileri minimize etmek için dikkat etmeniz gereken hususlar da yok değil:
maalesef hiçbiri işe yaramadı.
@EricaFeuer O zaman bir uzmana gitmenizi öneririm.
Zaten uzmandan uzmana dolaştım hep. Geçen yıl o kadar çok gittim ki. Bir sürü krem falan kullandım artık deri soyuluyor deri soyulduğu için de ayrı bir şey kullanıyorum. Bazen üst üste ama geçmiyor. Hap isteyince de vermiyorlar. Roaccutane lazım ama hiçbiri vermedi.
Patlatılmaz, izi kalır yoksa. Benim elim yüzüme çok gittiği için istemsizce patlatıyorum ve yüzümde sivilce izleri kalıyor. Tecrübeyle sabit olduğu için iyi biliyorum sonuçlarını. Siz sivilceyi patlatınca ondan kurtulacağınızı zannediyorsunuz ancak yanılıyorsunuz. Patlatmanızı önermem o yüzden.
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Evet sana ilac onereyim
Patlatılıyor ya ben çok patlatıyorum keyifli oluyor ama yapılmaması lazım aslında
Olgunlsşmamış olanları oatlatmam
İçindeki iltihabı serbest bırakıyorsunuz patlattığınızda bu da yüzünüzde sivilcenin yayılmasına neden olur. Aynı zaman da kalıcı izler oluşabilir
Tamam da balon gibi şişmiş mecbur imha etmek gerek
@Ben_arıza o zaman devam ke 😂
Patlatırsan mikrobu daha yüzüne yayarsın elleme
Patlamak zararli
Patlatma görüntüsü ne kadar seni rahatsız ediyorsa bile sakın patlatma. Sebebi kalıcı ve derin iz kalabilir bu da görüntü olarak eski halini aratır.
Patlatılır da zararlı olur iz bırakır en doğalı ellememek zaman la geçer
İzi kalir
Patlatılması bulaşmasına neden olur ve iz kalma riski yaratır
Patlatırsan iz kalır dıyorlar ama ne zaman patlatmasam iz kalıyor onun için patlatıp yüzümü yıkayıp üstüne kolonya basıyorum
Kapanıncada fito vs yenileyici merhemler sürüyorum
Hic elemem, kendi kendine gider bir süre sonra
Sivilceyi patlatmamak daha iyi olur
Daha cok ciktigini duydum
36 yaşinda ergen misin
zararlı ama ben patlatırım
Çoğalmaya sebep oluyor
Eğer siyah noktali ise patlatmak lazim ama eğer kirmizi ise dokunmamak gerek çünkü yerine leke oluşuyor bence.
İz oluyor
Bilmiyom ama fotodaki adam cok tatli bee
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş