1 yıl

Gelmiş Geçmiş En İyi MMORPG Oyunlar Listesi

Gelmiş Geçmiş En İyi MMORPG Oyunlar Listesi

MMORPG nedir?
MMORPG nedir?

MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Games) yani Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyunlarında aktif veya pasif olarak oynayıp, çevrimiçi bir dünyada mücadele ediyorsunuz. Oyunun temel mantığı en güçlü olma yolunda gelişmek. Egonun, paranın, bilginin ve biraz da yetenek isteyen bu oyun türünde zaman da en büyük faktörlerden. Oyunda bir şeyler öldürdükçe seviye kazanırsınız. Seviyenize özgü yeteneklerinizi seçersiniz.

  • Bu oyun türünde genelde sizlere başlangıç eşyaları verirler. Bunlarla seviyenize uygun yaratık, düşman (oyunun türüne göre) eşyalar düşürüp, eşyalara da seviye basma gibi sürüsüne özellik barındırır. Kimisinde eşyaya seviye eklerken eşya yanıp kaybolurken kimisinde sadece seviye düşer.
  • MMORPG oyunlarda ırk, bayrak, ülke gibi seçim yapmanız gereken, oyunun en başında karar vermeniz gereken sistem vardır. Seçiminize göre diğer taraflarla düşman olarak ilerlersiniz.
  • MMORPG oyunlarda savaşçı, büyücü, nişancı, suikastçı gibi sınıflar bulunur ve bunların alt tabakası olarak örneğin savaşçının altı: mızrakcı, baltacı, tank gibi alt sınıflar da bulunur. Bunu da seçmeniz gerekmekte.
  • MMORPG oyunlarında envanter sistemi vardır. Kazandığınız eşyalar karakteriniz envanterinde bulunur ve istediğinizi kuşanır, istediğiniz potu, büyüyü üstünüzde taşıyabilirsiniz.
  • MMORPG oyunlarında statü sistemi vardır. Seviye kazandıkça karakterinizin tipine göre güç, zeka, çeviklik, can, enerji gibi statüleri geliştirerek gücünüzü arttırırsınız.
  • MMORPG oyunlarda ışınlanma sistemi vardır. Devasa haritayı yürüyerek gitmek yerine eşya veya sabit portallar yardımıyla gideceğiniz yere ışınlanırsınız.
  • MMORPG oyunlarda para birimi ve ticaret sistemi vardır. Eşyalar satıp, eşyalar alabilirsiniz. Bununla beraber farm dediğimiz eşya kasıp paranızı arttırıp ihtiyacınız olan şeye erişebilirsiniz.
  • MMORPG oyunlarda kutu açma, parçacık kırma, eşya parçalama adı altında bir çok şans faktörü içeren şansınıza bağlı eşya kazanabileceğiniz sistemler mevcuttur.
  • MMORPG oyunlarda lonca, klan sistemleri vardır. Ekibinizle aynı klana girip ortak etkinliklere beraber girişebilirsiniz.

Oyuncular oyundan çıkınca oyun bitmez. Tekrar girdiklerinde online dünyaya tekrar bağlanıp kaldığı yerden devam ederler. Bu oyunları oynayan oyuncular genelde PVP (oyuncu vs oyuncu) ve PVE(oyuncu vs canavar) olarak ayırdığımız şeyin ayrımını yapar ona göre yol izler. Eşyalarını da ona göre belirler.

World of Warcraft

en iyi online oyunlar mmorpg
en iyi online oyunlar mmorpg

Listemize bu oyunla başlamamızın bir sebebi var. Bu oyun aslında piyasada popüler mmorpg ve mmo oyunlarının atası diyebiliriz. Bir çok oyun bu oyunun içerisindeki mod veya haritalardan türetildi. Blizzard'ın 2004 yılında çıkardığı oyunda silah, eşya üretme, araştırma, zindanlar, baskınlar, oyuncuya karşı oyuncu savaşları gibi bir çok görev sizleri bekliyor. Oyunun en güzel yanlarından biri ise mekanikleri zayıf kişiler oyunda pek gelişim gösteremezken, zaman ve emekle gelişmek gerçekten keyifli olabiliyor.

Final Fantasy XIV

en iyi mmorpg oyunlar
en iyi mmorpg oyunlar

2010 yılında bizlere merhaba diyen oyunumuz yine fantastik bir evrende geçmekte. Ucu bucağı olmayan, görevleri veya zindanları tamamlayarak en güçlü olma yolunda geliştiğiniz oyunda yeni sınıflar, yeni meslekler edinip karakterinizin gücüne güç katacak eşyaları da envanterinize indirebileceksiniz. Oyunda sizi ve ekibinizi zorlayacak türden yaratıklar ve bu yaratıklara özgü mekanikler bulunur.

The Elder Scrolls Online

ESO
ESO

PC ve Mac için 4 Nisan 2014 tarihinde piyasa sürülen oyunumuz üç farklı ırk seçiminin ardından oyundaki güç merkezini elinde tutmak için mücadele ediyorlar. Oyuncular oyunda ilerledikçe çeşitli görevler ve zorluklarla karşılaşıyor. Karakterlerinin yeteneklerini ve gücünü geliştirmek için silah, zırh ve diğer eşyaları elde etmek için bolca vaktiniz geçecektir.

New World

en iyi online oyunlar mmorpg
en iyi online oyunlar mmorpg

Korona zamanları 2021 yılında herkesin başlamak istediği, açılışında neredeyse sunucuları çöken oyun. Amazonun piyasaya sürdüğü ilk oyun olarak bilinen oyunda görevler, zanaatkarlık, keşif, pvp ve pve çeşitli şeyleri yaparak gelişiyorsunuz. Bu açık dünyada hayatta kalmak için en güçlülerden olmanız gerekmekte. Adından da anlaşıldığı gibi bu yeni dünyada gücü ve uyumu sağlayabilmek için uğraşıyorsunuz.

Black Desert Online

mmorpg oyunlar pc
mmorpg oyunlar pc

2015 yılında çıkmış bu oyuna ısınamamış bir mmorpg tutkunu olsam da oyun grafikleri ve karakter yetenekleri açısından oldukça zengin. Oyunda çok farklı meslekler ve sınıflar bulunmakla beraber oyunda belli bir seviyeye ulaşabilirseniz oyun ücretsiz oluyor. Diğer oyunlara nazaran daha geniş karakter özelleştirme sistemine sahip. Yine diğer mmorpg oyunlarındaki tüm özelliklere sahip.

Guild Wars 2

sad
sad

2012 yılında çıkmış olan 2. oyunumuz diğer Guild Wars'dan en büyük farkı gerçek zamanlı savaş yapmamızı bize sunması oldu. Bir çok farklı ırktan karakterleri seçerek dünyayı zamanla keşfedip kurtarmaya çalışıyorsunuz. Oyunda yaptığınız şeyler diğer oyuncuların da oyununu etkilemekte. Biraz daha hikaye tabanlı bir mmorpg diyebiliriz.

Lost Ark

amazon mmorpg
amazon mmorpg

Amazonun yayımladığı bir başka oyun Lost Ark ise hikaye olarak bayağı uzun diyebiliriz. Hiç durmadan görev yapıp 2 gün içinde en yüksek seviyeye ulaşabiliyorsunuz. E ondan sonra başlıyor dungeonlar, grup zindanlar, gemiler vs. Oyun içerik açısından aşırı zengin ve tatmin edici. Ve sonsuz hak vermemesinden ötürücü günlük yapabileceğiniz şeyler de var. Oyundaki en zor kısım artık güçlenmenin son noktalarına ulaştığınızda karşınıza çıkıyor. O da materyal kasıp silahlarınızı son seviyeye getirme. Kolay gibi görünse de %3 şansla 1 haftalık emeğinizle silahınızın seviyesini geçiremeyip çıldırabiliyorsunuz. Ha bir de grup zindanları var. 1 kişi bile en ufak hata yaptığında iptal olan. Aynı zindanda 12 saat uğraşıp yapamayanlar bile var. Oyunda diğer mmorpg'lerde olmayan farklı karakterler de mevcut.

Neverwinter

steam mmorpg
steam mmorpg

MMORPG anlayışını biraz farklı kılan bu oyun gerçek rol yapma oyununun bu olduğunu savunmuş. Oyunda rol yapıp, görevler yaparak güzelim şehrinizi koruyorsunuz. Diğer mmorpgler gibi dungeon ve boss sistemleri olmadığından dolayı oyunculardan büyük eleştiri toplamış. Fakat diğer oyunlarda olan bir çok karakter bu oyunda da mevcut. Son günlerde oyuncuları tarafından büyük negatif eleştiri toplamış oyun kan kaybetse de sadık oyuncuları bu oyunun keyfini sürmeye devam ediyor.

Skyforge

online rpg oyunları
online rpg oyunları

Diğer oyunların özelliklerini harmanlayarak ortaya güzel bir eser çıkmış edası veren oyunun hikayesinde tanrılara yardım eden "ölümsüz" olarak adlandırılan fakat can ve mana barı olan oyunumuzda seviye sistemi de mevcut değil. Oyunun güzel yanlarından biri diğer sınıflara geçmek için sadece silahımızı değiştirmemiz gerekiyor. Yani her sınıfa özgü sıfırdan materyal toplamak zorunda olmuyoruz. Zindan sayısı ve zorlukları olarak son derece tatmin edici bir mmorpg diyebiliriz.

Trove

mmorpg pixel
mmorpg pixel

MMORPG serimizin tek pixel tabanlı oyunu diyebiliriz. Genelde mmorpg türü oyunların oyuncuları grafikler konusunda takıntılı olsalar da bu oyun bir istisna olabilir. Size en çok yakışan sınıfı seçip ardında oyunun geniş ve çeşitli dünyalarını inşa etmek ve keşfetmek için diğer oyuncularla birlikte çalışıp bir şeyler başarmak isteyebilirsiniz. Oyunda battle-royal modu da mevcut.

Metin 2

efsane oyunlar
efsane oyunlar

Listemizde olmasa da eklemek istediğim mmorpg'yi biz Türklere sevdiren iki oyundan biri olan Metin 2, 2007 yıllarında Türkiye'de aşırı popüler olmaya başladı. Oyunu oyuncuların gerçek anlamda keşfetmesi yıllar sürdü. Oyunda yıllarca uğraşıp elde etmeye uğraştığımız şeylerinde 1-2 gün içinde yapılması, eski tadı, eğlencesi ve hilecilerle mücadele olmadığı için oyunda sadece belirli bir kitle kaldı diyebiliriz. Sürekli yeni sunucu açıp oyunculara gerçek anlamda para yatırtmayı hedeflemekten başka bir amaçları yok. Fakat yine de efsaneleşmiş bir oyundur bizim için.

Knight Online

Gelmiş Geçmiş En İyi MMORPG Oyunlar Listesi

Son olarak 2004 yılında bizlerle tanıştırılan mmorpg'nin en çok oynananlarından olmayı başarmış bu efsanevi oyun hala günümüzde varlığını sürdürse de yine Metin 2 gibi sabit oyuncu kitlesi ile yoluna devam etmekte. Oyun sistemi, ceza sistemi açısından son derece titiz olsalar da pay to win anlayışları hiçbir zaman değişmeyeceği için oyun gelişmekten çok gerilemeye devam etti. Şöyle ki evini arabasını satıp bu oyundan eline eşya almak için sıraya girenler var. Hal böyle olunca oyun 2 tabakaya ayrılıyor. Farmerlar ve para yatıranlar. Oyunun bugün amacı sadece para kazanmak üzerine kurulu diyebiliriz.

En Çok Oynanan MMORPG Oyunlar Sıralaması

Gelmiş Geçmiş En İyi MMORPG Oyunlar Listesi

En çok oynanan mmorpg'ler sıralaması şirketlerin doğru verileri verip vermemesi, ikincil kaynakların doğru olup olmadığına göre değişebilir olsa da bir çok kaynağa göre en çok oynanan mmorpg oyun listemiz şu şekilde:

  • World of Warcraft
  • Final Fantasy XIV
  • Guild Wars 2
  • Black Desert Online
  • Elder Scrolls Online
  • Runescape
  • Star Wars: The Old Republic
  • Everquest
  • Lord of the Rings Online
  • Final Fantasy XI
  • Tera
  • Star Trek Online
  • Aion
  • Rift
  • Everquest II
  • Lineage II
  • DC Universe Online
  • SWTOR
  • EVE Online

Yeni Çıkan ve Çıkacak Olan MMORPG Oyunlar Nelerdir?

Gelmiş Geçmiş En İyi MMORPG Oyunlar Listesi

Kimisinin çıkacağı artık kesinleşmiş, kimisi hakkında bilgi olmasa da listemizde önümüzdeki günlerde çıkacak olan oyunları da eklemek istedim. İşte o oyunlar:

  • Riot MMORPG (League of Legends oyuncularının delicesine beklediği o oyun)
  • Ashes of Creation
  • Soulframe
  • Thorne and Liberty (yakında gelecek, ismi Project TL de olabilir.)
  • ArchAge II
  • Crimson Desert

Ücretsiz Olarak Oynayabileceğiniz MMORPG Oyunlar Nelerdir?

Gelmiş Geçmiş En İyi MMORPG Oyunlar Listesi

Listemizdeki oyunlar her ne kadar free-to-play yani ücretsiz olsa da oyun içi içerik satın alımları mevcut olabilir.

  • World of Warcraft Classic
  • Runescape
  • Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (ücretsiz deneme sürümü, ardından ücretli)
  • Guild Wars 2
  • Star Wars: The Old Republic (ücretsiz deneme sürümü, ardından ücretli)
  • Lord of the Rings Online (ücretsiz deneme sürümü, ardından ücretli)
  • Neverwinter
  • Tera
  • Star Trek Online
  • DC Universe Online
  • Lost Ark
  • Black Desert Online
  • Aion
  • Rift
  • Everquest II
  • Trove
  • Metin 2
  • Knight Online
  • Eve Online
  • Wizard101
  • Star Wars Galaxies
  • Wakfu
  • Adventure Quest Worlds
  • Dragon Nest
  • Spiral Knights
  • ArcheAge
  • Elsword
  • Allods Online
  • Dragon Saga
  • Warframe
  • Everlight
  • Vindictus
1 5

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

6 29
  • Teşekkürler güzel bir liste olmuş

  • güzel oyunlar.

  • Oyun videolarını izlemek daha zevkli geliyor bana oynamaktan çok izlemek zevkli geliyor. Güzel oyunlar, emeğinize sağlık.

  • wolfteam zula goley vaz gecilmez üclü 2010 larda ehüg :) elinee saglıkkk

  • Wolfteam

  • Oyunlar guzel seçim pek aram yok oyunlarla sıkılıyorum cabuk teşekkürler paylaşım için

  • Silkroad Online diye bir gerçekte vardı aslında büyük bir kitle o oyunu da bayağı uzun bir dönem oynadılar. Knight Online ve Metin2 zaten farklı bir boyut hala daha milyonlarca aktif oyuncusu olan ve bundan yıllar sonra dahil olacak olan değişik bir kitle, teşekkürler.

  • Bilmiyorum ki Hagisi

  • black desert çok iyi diyolar 19 tlye alınır indirimde 5 tlydi

  • Oyuna fırsat geçmiyor ki

  • Hepsi güzel beğendim

  • rez bi gun guzel bi pc ya da playstation alkrsam

  • kabiliyetimhiç olmadı, beceremiyorum oyun oynamayı😒

  • Bence için teşekkür ederim

  • Güzel liste için teşekkürler