1 ay

Mutlaka Bilmeniz Gereken Trafik Kuralları Nelerdir?

Hız Kurallarına Uyun

Sürücüler, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen hız limitlerine uyarak kaza riskini en aza indirebilirler. Kavşaklara, tepe üstlerine, dönemeçli yollara, yaya geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken hızlarını azaltmaları gerekmektedir. Şehir içinde, yapım ve onarım alanlarında hızlarını görüş, yol, hava ve trafik koşullarına uygun olarak ayarlamaları gerekir. Türkiye’de otomobillerin uyması gereken hız sınırları; yerleşim yerlerinde 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yollarda 110 km ve otoyollarda 120 km’dir. Kontrolsüz hız, ani fren gerektiğinde kazalara sebep olabilir.

Alkollü Araç Kullanmayın

Alkollü araç kullanmak, sürücünün dikkatini ve algı gücünü zayıflatarak kaza yapmasına neden olabilir. Alkollü sürücüler sadece kendi canlarını değil, çevresindekilerin de hayatını tehlikeye atarlar. Alkol almayı planlayan kişiler, toplu taşıma araçlarını veya taksiyi tercih etmelidir. Kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücüleri ve 0.20 promilin üzerinde olan diğer araç sürücüleri araç kullanamaz. Türkiye’de alkollü araç sürmenin cezası 2023 yılı itibariyle ilk yakalanmada 4.064 TL, ikinci yakalanmada ise 5.096 TL’dir. Ayrıca, 0.50 promil üzerinde alkol ile yakalanan sürücülerin ehliyetine el konulmaktadır.

Araç Takip Mesafesine Uyun

Sürücüler, önlerindeki araçları güvenli bir mesafeden takip etmek zorundadır. Bu mesafe, aracın hızının yarısı kadar metre olmalıdır. Örneğin, şehir içinde 40 km hızla giden bir araç, 20 metre takip mesafesi bırakmalıdır. Şehirler arası yollarda ise 90 km hızla giden bir araç, 90 metre takip mesafesi bırakmalıdır. Yağmurlu, buzlu ve karlı yollarda, fren mesafesinin artacağı düşünülerek takip mesafesi artırılmalıdır. Olası kazaların önüne geçmek için önemlidir.

Mutlaka Bilmeniz Gereken Trafik Kuralları Nelerdir?

Hatalı Sollama Yapmayın

Trafikte hatalı sollama, en tehlikeli hareketlerden biridir. Önde ilerleyen aracı geçmeden önce, sollama yapmak için ortamın güvenli olduğundan emin olunmalıdır. Sollama, trafik işareti ile yasaklanmış yerlerde, görüş yetersizliği olan yollarda, yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, kavşaklarda, demiryolu geçitlerinde, çift yönlü ve birer şeridi bulunan köprü ve tünellerde yapılmamalıdır. Sollama yaparken diğer aracı korna veya far ile uyarmalı, sol şeride yerleşmeli, geçişi tamamladıktan sonra sağ şeride dönmelidir.

Emniyet Kemerinizi Takın

Emniyet kemeri, sürücü ve yolcular için hayati öneme sahiptir. Emniyet kemeri takmamak, en ufak bir kazada bile ciddi yaralanmalara neden olabilir. Kaza anında ön cam, torpido ve direksiyon gibi iç aksanlar ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu yüzden hem sürücünün hem de araç içindeki herkesin emniyet kemerini takması zorunludur.

Trafik İşaretlerine Uyun

Sürücüler ve yayalar, trafik işaretlerine ve levhalarına mutlaka uymalıdır. Trafiği düzenleme ve denetleme yetkisi olan görevlilerin uyarılarına, ışıklı ve sesli trafik işaretlerine, trafik levhalarına ve yer işaretlemelerine dikkat etmek zorundadırlar. Bu kurallar, trafikte güvenliği sağlamak için gereklidir.

Mutlaka Bilmeniz Gereken Trafik Kuralları Nelerdir?

Geçiş Önceliği Kurallarına Uyun

Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermek önemlidir. Araçlar arasında ambulanslar, organ ve doku nakil araçları, itfaiye araçları, zabıta araçları, trafik hizmetlerine ait araçlar, kar ve buz mücadelesi araçları ve afet durumunda görevli araçlar bulunur. Bu araçların geçişine öncelik verilmelidir. Geçiş önceliğine sahip araçların hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar da dahil edilir.

Yayaların Uyması Gereken Kurallar

Yayalar, taşıt yolunun bitişiğindeki yaya yollarını kullanmalı ve taşıt yolunun karşı tarafına yaya geçitlerinden geçmelidir. Yaya ve okul geçitlerinden geçerken sağ bölümü kullanmalı ve trafik ışıklarına dikkat etmelidirler. Araçlar durduktan sonra güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmelidirler. Yayalar kurallara uyarak trafikte kendi güvenliklerini sağlayabilirler.

0 6

Çok Süper Cevap

  • ülkemizde maalesef araç kullanan insanların yüzde 90'ı diye bilirim kuralların hiçbirini bilmiyor, neye göre ehliyet veriliyor anlamadım kurallar sadece kağıtlarda kalıyor özelliklede yay geçitlerinde araçlar hala yolun yaya 'ya ait olduğunu bilmiyor

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

1 4
  • Trafik hayattır, kemerini tak.

  • Yararlı yazı olmuş 😊.

  • Elimizden geldiğince, Trafik kurallarına uyuyorum. Paylaşım için teşekkürler. 😊🙏

  • + Otobanda dönüşü kaçırsanız bile geri geri gelmeyin :) Lütfen

  • Blgimiz var