Arkadaşım eşinden boşanacak bir çocukları var velayetini kime verirler? Boşanmada çocuk kime verilir? Çocuğu arkadaşım almak istiyor ama belirli kuralları var sanırım.
Güncellemeler:
31
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş
AlmıyımCınımTşkYoda
18 gü
Hepimizin sıklıkla duyduğu veya gördüğü üzere günümüzde boşanma davaları epey artmış durumda. Dünyadaki durumu bir kenara bırakırsak ülkemizde bu konudaki istatistikler, pek de iç açıcı değil. Örneğin TÜİK verileri bize, 2021 yılında 174 bin 85 kişinin boşandığını söylüyor. Bu da kaba boşanma hızının binde 2,07 olduğu anlamına geliyor. Boşananlar boşansın ama arada çocuklar varsa durum daha da karmaşık bir hal alabiliyor. Peki, boşanmada çocuğun velayeti kime verilir? İşte bu soru, boşanmak üzere olan anne babaların cevabını almak istediği türden. Zira evlerini ayırmak isteseler bile her iki ebeveyn de çocuğunu kendi tarafında görmek istiyor. Hal böyle olunca eşler, boşanmada velayeti alabilmek için ellerinden geleni yapıyor. Aşağıdaki durumları incelediğinizde çekişmeli ve anlaşmalı boşanmalarda çocuğun velayetinin akıbetini kabaca öğrenebilirsiniz.
Çekişmeli Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?Tahmin edersiniz ki boşanmalarda en kritik konular arasında velayet davaları yer alıyor. Özellikle hem anne hem de baba çocuğun velayetini alma konusunda ısrarcıysa. Bu şekilde, uzun süre bir anlaşmaya varılamayan çekişmeli boşanma davalarında velayet nasıl alınır, bilen bir avukattan yardım almakta fayda var. Çünkü çekişmeli boşanmada çocuğun velayeti konusunda size yardımcı olabilecek tek kişi, avukatınız olacaktır. Örneğin eğer çocuğunuz henüz anne sütüne ihtiyaç duyuyorsa, hala bebek sayılır ve genelde bu durumlarda velayeti anneye verilir. Hatta çocukların velayetinin üç yaşına kadar babaya verildiği çok nadir görülmekte, diyebiliriz.
Bunun dışında babanın çocuğu istememesi ya da ona iyi bir hayat sağlayacak ekonomik durumunun olmaması da velayetin doğrudan anneye verildiği senaryolardan.
Tüm bunların yanı sıra çekişmeli boşanma davaları genel anlamda zor geçiyor; zira eşler boşanma davası sonucunda meydana gelen nafaka, tazminat, velayet gibi konularda herhangi bir mutabakata varamıyor. Çekişmeli boşanma davalarına örnek olarak eşlerden birinin boşanmayı reddetmesi, çocukların velayetinin kimde kalacağına karar verilememesi ve nafakanın ya da tazminatın yetersiz görülmesi konuları gösterilebilir.
Sonuç olarak çekişmeli boşanma davalarında çocuğunuzun velayetini almak istiyorsanız duruşmalara eliniz kuvvetli biçimde gelseniz iyi olur. Hakim; çocuğun yaşı, bakım durumu ve eğitimi gibi konularda temel ihtiyaçlarını karşılayabileceğinizi hissederse boşanmada çocuğun velayeti anlamında bir şansınız olabilir.
Anlaşmalı Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?Evlilik birliğini daha fazla devam ettiremediğine inanan çiftler, bu birliğe son verme yoluna gitmeyi düşünebilir. Bu da tarafların ortak kararıyla olduğu için, buna anlaşmalı boşanma davası adı verilir. Anlaşmalı boşanan çiftler, çekişmeli boşanan çiftlere kıyasla çok daha şanslı. Çünkü anlaşmalı boşanmalar, genelde daha kısa sürede sonuca bağlanıyor. Üstelik bu boşanma türünde çiftlerin tek yapması gereken boşanmak istediklerini bildiren bir dilekçeyi mahkemeye sunmaları. Daha sonrasında herhangi bir gerekçe göstermelerine de gerek yok.
Burada karşılaşılabilecek tek sorun çocuğun kimde kalacağı. Anlaşmalı boşanmada velayet hem anne hem babanın isteyeceği bir durum. Dolayısıyla eşlerin, bu konuda da daha öncesinde anlaşmaya varmış olmalarında fayda olacaktır. Boşanma sonrası velayeti alamayan tarafın çocuğu ne zaman, ne sıklıkta ve hangi sürelerle göreceğine karar vermek de oldukça önemli.
Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma durumlarında çocuğun velayeti taraflardan sadece birine veriliyor. Ancak ülkemizin taraf olduğu sözleşmeler kapsamında anlaşmalı boşanmalarda genellikle ortak velayet kararı verilir hale gelmiştir. Yani boşanma sonrasında eşler çocuğun eğitimi, bakımı ve korunması konularında ortak hareket etmek durumunda. Bu da çocuk için iyi bir durum.
Boşanmada Velayet Hangi Durumlarda Babaya Verilir?
Boşanma davalarında bazı durumlarda çocuğun velayeti babaya verilebiliyor. Boşanmada velayet hangi durumlarda babaya verilir, sorusunun muhtemel yanıtları arasında:
Annenin psikolojik durumu
Annenin çocuğa bakacak ekonomik durumunun olmaması
Çocuğun yaşı
Babanın yeterli ekonomik güce sahip olması
Annenin kötü alışkanlıkları
Annenin çocuğu şiddet uygulaması
Annenin ahlaki durumu
Çocuğun kişisel görüşü (pedagog ya da sosyal uzmanlar eşliğinde)
Annenin çocuğu bakacak fiili ehliyetinin olmaması
0000
En İyi Kız Görüşü
miumeowXper 6
18 gü
Çoğunlukla küçükse annesine veriyorlar. Fakat karşı taraf için kanıtların varsa babaya da verebiliyorlar. Çocuk reşit değil fakat büyükse çocuğa soruyorlar
Annenin yüz kızartıcı bir durumu olmazsa 7 yaşına kadar çocuk anneye verilir diye biliyorum. Ancak almak istemezse babada kalır.
0000
canlibomba1Xper 5
18 gü
Maddi duruma, psikolojik durumlarina sagliklarina bakarlar, genel olaraka anneye verilir. Ama çocuğun menfaati de önemli oluyor baba derse babada kalır anne derse anne.
0000
objektifyakışıklıXper 5
18 gü
Koz kimin elindeyse
0000
hülyaesnXper 4
18 gü
Anne alır ve olması gereken de budur.
0000
delibeyfeni
18 gü
Yok ya. Bak sen
hülyaesn
18 gü
Nereye bakayım
delibeyfeni
18 gü
İQ’na
Hepsini Göster Daha Az Göster
hülyaesn
18 gü
Senin çapsizliğina olmasın 🙂
Coraline-0Xper 7
18 gü
genellikle belli yaş altına anneye veriliyor baba da nafaka ödüyor
0000
majestetuncayMaster
18 gü
yaşa göre değişiyor.. 7 yaşına kadar annesinde.. sonrasında ise annesinin ekonomik özgürlüğü var ise annesinde devam ediyor..
0000
urkekbiseydebiseyXper 3
18 gü
Genelde anneye verilir mahkeme kucuk cocuklaribanneden almaz veya cocuga sorar
0100
MeltemoliXper 1
18 gü
Kim iyiyse ona
0000
emelgüneş5516Xper 1
18 gü
Çocuk 8 yaşından küçükse anne bakabilecek durumdaysa anneye verilir pedagoglar eşliğinde tabi 8 yaşından büyükse çocuğa fikri sorulur
0000
Gizli Üye
18 gü
Parası olana
0000
Gizli Üye
18 gü
Anneye veriliyor velayeti. Anne ile ilgili sıkıntılı durumlar yok ise.
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş