
İş görüşmesinde sorulacak sorular neler?

O zaman bu soruya ben açıklık getireyim :)
İş görüşmesini yapan tarafsanız, gelen adaylara mutlaka sormanız gereken sorular bulunuyor. Fakat çok uzun yıllardır süregelen klişe sorulardan sıyrılmanız bu noktada hem adayın mülakattan olumlu yönde etkilenmesi hem de ezber cevapların gelmemesi için önemli. Mülakata başlarken kağıt üzerinde öğrenmiş olsanız da adayın kendini kısa bir şekilde tanıtması gidişat açısından avantajlı olacaktır. Bu sebeple ilk olarak bu tür bir soruyla başlayabilirsiniz.
Gerekli ama klişe bir soru olduğundan "Bize kendinizi tanıtabilir misiniz?" yerine farklı alternatifler türetebilirsiniz. Örneğin "Sizi kendi sesinizden dinleyebilir miyim?" bunun için çok daha pozitif ve iyi bir başlangıç olabilir. Devamında ise merak ettiğiniz mesleki soruların yanı sıra mülakata ekleyebileceğiniz sorular şu şekilde;
Ekip çalışmasına yatkın olmak, çalışma ortamlarında en çok ihtiyaç duyulan özelliklerin arasında yer alıyor. Kişiler bireysel olarak kendi özelliklerini güçlendirmeyi başarsalar da bazı ekip içi iletişim ve birlikte çalışma gerektiren durumlarda başarısız olabiliyor. Ekip çalışması gerektiren işlerde çok fazla fikir ayrılığı yaşanabileceği için bu tür ortamlarda bireysel davranışlar işi son derece olumsuz etkiliyor. Bu nedenle herhangi bir fikir ayrılığı durumunda kişilerin işin ilerlemesine katkıda bulunacak ve duygularını doğru yönetmeyi sağlayacak özelliklere sahip olması gerekiyor.
Adayların kendileri hakkında söylemek istediği kişisel detaylarını, yaşantı tarzlarını ve önceliklerini öğrenmek için son derece kibar ve seviyeli bir soru.
Bu tür soru çeşitleri, adayların birbirinden ayrılan yönlerini ortaya koyma konusunda son derece faydalı. Seminerler, forumlar, kültürel geziler, üniversite kulüpleri, iş dışı aktiviteleri ve daha pek çok farklı seçenek cevaplar arasında karşınıza çıkabilir.
Adayların özgüvenlerini sergilemeleri ve öne çıkarmak istedikleri davranışları ortaya koyabilmek için gerekli alanı bu soru yaratıyor. Özellikle göz ardı edebileceğiniz veya mülakattaki soruların yapısı nedeniyle ortaya koyamayacağı özellikleri öğrenmek için bu çok uygun bir soru kalıbı.
Çalışan ve işveren arasında benzer bir perspektif olup olmadığını bu soruyla ortaya çıkarabilirsiniz. Eğer adayın beklentileri şirketinizin karşılayabileceğinden çok üst seviyelerdeyse zamanla ortaya çıkabilecek hoşnutsuzlukların önüne geçmek için kararınızı bu yönde oluşturabilirsiniz. Ayrıca verilen bu yanıtları bir feedback olarak kabul edip şirketinizi geliştirme yolunda da yol gösterici olarak kullanabilirsiniz.
Bu tür soruların yanı sıra adayların kişisel özelliklerini daha yakından tanımanızı sağlayacak sorular şu şekilde;
Mülakatlarda öncelikli amacınız adayı tanımak ve çalışma ortamına uygun olup olmadığını anlayacak sorular sormak. Böylece başvuruda bulunduğu işi yapabilecek özelliklere sahip olup olmadığını anlayabilirsiniz. Fakat mülakat yapıyor olmak insanlara her soruyu sorabileceğiniz anlamına gelmiyor. Karşınızdaki kişiyi incitebilecek ve mülakatı olumsuz yönde etkileyebilecek sorulardan kaçınmanızda fayda var.
Bu tür bilgiler resmi kayıtlarda mevcut olduğu halde yüz yüze sorulduğunda adayları strese sokabiliyor. Ayrıca bazı ülkelerde adaya adli sicil kaydına dair sorular sormak yasak olabiliyor.
Mülakatta adayın belirtilen iş için uygun olmadığını ölçerken iş yerinde arkadaşı olup olmadığını sormak yetenekleri ile alakasız olacaktır.
Eğer başvuru yapan adayın gözle görünür ya da görünmeyen bir engeli varsa bunun üzerine sorular sormak rahatsız edici ve kaba olacaktır. Bu noktada eğer iş tanımı dahilindeki yeteneklerini etkileyecek bir engel yoksa kişi rahatsız edebilecek ve mülakat sırasında özgüvenini zedeleyebilecek bu tür sorulardan kaçınmanızda fayda var.
İnsanların medeni durumlarından ve çocuklarından bağımsız olarak çalışma haklı bulunuyor. Karşınızdaki size hayatındaki bu detaylar hakkında konuşmayı tercih etmediyse sizin de iş dışına çıkan bu tür sorular sormamanız gerekiyor.
Son olarak "5 yıl sonra kendinizi nerde görüyorsunuz?" gibi mülakatlarda klişeleşmiş sorulardan mümkün olduğunca uzak durmanızda fayda var.
Pozisyonun gerektirdiği özellikleri taşıyor musunuz?
Mesai ve haftasonu çalışma size uygun mu?
Vee kimsenin söylemediği şey 🤣🤣
"Biz herkesin eşit şekilde yükselme ve tecrübesiz bile olsa işe alınmasından yanayız çünkü herkes 1 şansı hak eder"
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Önceki işinden neden ayrıldın en çok bunu duyarsın
Hergün düzenli duş alıyor musun diye sorardım aminuyum
Herkes tecrübe soruyor
10 yıl sonra kendini nerede görmek istersin
İnsan ilişkilerini sorarım. Çalışma arkadaşlarıyla problem yaşadığında ne yapacağını, nelerin kendisini sinirlendirdigini, sinir anında nasıl olduğunu vs.
Çok Süper Cevap