Arkadaşlar merhaba,
Küçük kızımızın bir ödevi var, genel olarak en ünlü filozoflar ve görüşleri hakkında. Acaba felsefe okuyanlar genel olarak birkaç filozof, düşünür ve onların görüşlerini belirtebilirler mi? En ünlü filozoflar ve görüşleri nelerdir? Herkes birer tane yazsa, tamamlarız. :)
En Ünlü Filozof, Düşünürler ve Görüşleri Nelerdir? Felsefe Okuyanlardan Ricam?
Güncellemeler:
0 1
Kızlar & Erkekler Ne Diyor
2 2Ünlü Filozoflar ve Felsefi Görüşleri Nelerdir?
1- Aristoteles
En üstte insanın yer aldığı 11 basamaklı bu yapıya “yaşam merdiveni” der. Aristoteles felsefe pratiğini üç bölüme ayırmıştır: teorik, pratik ve teolojik. Teorik felsefe dilin doğru kullanımları, mantık, doğa felsefesi, fizik, kozmoloji, biyoloji, gibi konuları ele alıyor..
Pratik felsefe ise arzular, etik, devlet, erdemler, davranışlar, mutlu yaşam gibi konuları ele alıyor. Teoloji ise varlığın temellerinin, şeylerin özünün, gerçekliğin kendisinin yani Tanrının araştırılmasıdır.
2- Platon
Platon, bir şeyin evreni yaratmış olması gerektiğini savunuyordu. Bu şey her ne ise evren onun yavrusudur; Dünya üzerinde yaşayan bizler, bedenlerimiz ve etrafımızdaki görüp duyduğumuz, dokunduğumuz her şey, evrenin yaratıcısından ve evrenin kendisinden daha az gerçeklik taşırız.
Bu, onun varoluşçuluk anlayışına dayanan bir temeldir. Platon'a göre göre felsefenin ana düşüncesi, insanın mutluluğu ve yetkin yaşamının sağlanmasıdır. Yetkin bir yaşam, ancak erdemli bir hayat sürmekle elde edilebilir. Erdemin temeli “bilgi”, özü “idealar kavramı”, gerekçesi “evrendoğum”, güvencesi “ölümsüzlük”, yaşamsal sığınağı devlettir.
3- Konfüçyüs
Bu zamana kadar ünlü felsefeciler arasında yer aldı. Konfüçyüs'ün felsefesi, ahlak ile siyaset felsefesinin ağırlıkta olduğu bir felsefeydi. Bu felsefe, hep devinimli olmalarına karşın gök ile yerin birbirini dengeleyen güçler olduğu, ortak varoluşlarının uyumlu olduğu inanışıydı.
4- Rene Descartes
Cebir ve geometri teorilerine getirdiği yenilikler sebebiyle büyük matematikçiler arasında yer alıyor. Descartes’e göre doğada iki temel varlık iki töz vardır; bunlar bütün varlıkların ilkesi ve kaynağıdır. Asıl töz ise kendi kendisinin nedeni olan tanrıdır ve Tanrı sonsuz tözdür. İki tözde yaratılmış tözlerdir. Yaratılmış tözlerden biri düşünce (ruh, bilinç), öteki yer kaplamadır (madde, beden).
5- İbn-i Sina
İbni Sînâ, felsefeyi iki temel kısma ayırıyor: Nazarî hikmet, amelî hikmet. Nazarî (teorik) hikmet; tabiat felsefesi, matematik ve metafizik olarak üçe ayrılırken, amelî (pratik) hikmet de siyaset, ekonomi ve ahlak olarak üçe ayrılıyor.
6- Epikuros (Epikür)
Ona göre insan, tabiatı itibarıyla acıdan, üzüntüden, kaygıdan kaçıp neşe ve haz peşinde koşar. Bu yüzden bireyin temel amacı da mutluluk ve hazza ulaşmaktır. Epikür; İnsanların tanrı ve ölüm korkusundan kurtulup, mutlu olmalarını savunmuştur.
7- John Locke
John Locke felsefesi, modern felsefe denilen dönemde farklı bir boyut kazanan empirist akımın en önde gelen isimlerinden birisidir. Zihnin, ilk doğduğu anda boş bir levha ya da klasik söylemle “tabula rasa” olduğunu düşünür. Ona göre doğuştan gelen hiçbir bilgi yoktur. Bütün bilgilerin kaynağı deneyimdir ve duyusal yolla kazanılmıştır. Locke felsefesinde, zihnimiz, edindiğimiz deneyimler sayesinde bazı ideler oluşturur.
8- Immanuel Kant
9- Friedrich Nietzsche
Kendisinin bütün derdi, insanı akılcılığın kıskacından kurtarıp kendisi üzerinden düşünmesini sağlamalı.. Ona göre Tanrı ölmüştür ve insanlar dünyada yapayalnız kalmışlardır.
10- Karl Marx
11- Sokrates
Sokrates, Antik Yunan filozofudur. Yunan Felsefesinin kurucularından biridir. Sokrates felsefesi bir ahlak, bir yaşama felsefesi olarak biliniyor. Bu felsefe insanlara belli ahlak normları sunmaz, belli yaşama yolları göstermez; o hep eleştirerek, belli normlara, yaşama kalıplarına kapanıp kalmayı engelleyen aydınlanmacı tavırlı bir ahlak ve yaşama felsefesi sunar.12- Spinoza
24 Kasım 1632 tarihinde Amsterdam'da dünyaya gelen ünlü filozoftur.. Spinoza'nın panteist bir düşünce yönünde düşünceler geliştirdiği ve monist bir tanrı-doğa düşüncesine ulaştığı biliniyor. Felsefesi: Var olan her şey Tanrı içinde vardır ve Tanrı olmaksızın hiçbir şey ne var olabilir ne de kavranabilir.En ünlü filozoflar ve görüşleri bu şekilde. Mutlulukla yazdım. Umarım kızına yardımcı olur. :)
Bı Google yap bakam.
Aristo= altın orta
Sokrates= maiotik ve ironi ve hatta matematik bilmediğini söyleyen bir adama bir soruyu cozmesini sağlamıştır bununla
Kant= Ödev Ahlaki
B