Filmleri olan Türk & yabancı kitaplar hangileridir?
Şimdiden teşekkürler!
Filmi olan kitaplar yabancı olarak gençlik kitapları kategorisinde yer alan Açlık Oyunları, Suzanne Collins tarafından, 2008 yılında kaleme alındı. Okunabilecek en iyi bilim kurgu romanı diyebilirim.
Açlık Oyunları 26 dile çevrilerek 28 ülkede yayınlandı. 2012 yılında ise beyazperdeye uyarlandı. Açlık Oyununun oyuncu kadrosunda; Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth ve Woody Harrelson gibi isimler yer alıyor.
Filmleri olan kitaplar arasında. Otobiyografi türünde ve çok sürükleyici bir kitap. Christy Brown’un zorluklarla geçen yaşam mücadelesini kaleme dökmüş. İrlanda’nın en başarılı yazarlarından biri olan Christy Brown, doğuştan beyin felci geçirir.
Tüm hayatını tekerlekli sandalyede geçirmek zorunda kalmış. Brown, kendi üzerinde kurulan tüm olumsuz düşüncelere rağmen hayata sımsıkı tutunmuş ve ibret alınası yaşam öyküsünü kitabında anlatmış. 10 Kasım 1989 tarihinde filmi gösterime girdi.
Mario Puzo tarafından kaleme alındı ve 1972 yılında yayınlandı. Polisiye türde olan kitap tam bir mafya romanı. Bir mafya ailesinin hikayesi anlatılıyor. Baba seri halinde yapıldı. 1972, 1974 ve 1990 yıllarında vizyona girdi. Herkes tarafında da çok sevilerek izlendi. Al Pacino filmlerinde arasında en iyisi diyebilirim.
Benim de en sevdiğim film serisinden bir tanesi. Serinin ilk kitabı Alacakaranlık 2005 yılında yayınlandı ve en iyi gençlik romanlarından bir tnaesi. En çok okunan ve en iyi vampir konulu kitaplar arasında yer aldı.
Alacakaranlık serisi: Yeni Ay, Tutulma ve Şafak Vakti isimli kitaplardan oluşuyor. Bella adında bir genç kızın, vampir olan Edward’a aşık olması ve kendini çok başka bir dünyanın içinde bulmasını anlatanıyor. Bestseller olan Alacakaranlık 2008 yılında sinemaya uyarlandı. En iyi film uyarlaması olan kitaplar arasında.
İngiliz edebiyatının en başarılı isimlerinden biri olan Jane Auste’in birçok kitabı film oldu. Bunlardan bir tanesi Aşk ve Gurur isimli romanı. 1813 yılında yayınlanan kitap aşkın ve önyargıyı derinlemesine ele alıyor ve çok etkiliyor. 2005 yılında da film olarak yayınlandı. Beş kız kardeşin evlilik kaygısını ve Elizabeth’in aşk hayatını izliyorsunuz.
İnci Küpeli Kız, Hollandalı ressam Johannes Vermeer aynı isimdeki tablosundan esinlenerek yazılmış etkileyici bir roman.. Yazar portredeki inci küpeli kızın gizemli yönlerine ışık tutuyor. O iri gözlerinde şehvet mi yoksa masumiyet mi var, bunu hem okuyup hem de izlerken görebiliyoruz. İnci Küpeli Kız, 2003 yılında beyazperdede de yayınlandı.
Başrollerinde ise Scarlet Johansson ve Colin Firth yer alıyor. 1600’lü yıllarda geçiyor hikaye. 17 yaşındaki Griet, ailesinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalıyor. Bu maksatla Johannes Vermeer adında bir ressamın evine hizmetçi olarak işe giriyor.. Evin hizmetçisi Griet’in resmini gizli saklı çizmeye çalışıyor. Griet ev sahibi ile aralarında hiçbir konuşma olmamasına rağmen, ona içten içe hayranlık besliyor. Hem kitabı hem de filmi çok etkileyici.
Filmleri olan kitaplar arasında. Andy Weir tarafından kaleme alındı. 2014 yılının en iyi bilim kurgu kitabı seçildi. Mark Watney adında bir astronotun, bir kaza neticesinde Mars’ta mahsur kalmasını anlatıyor.
Hem macera hem de aksiyon okuyorsunuz bunun yanı sıra çok da eğlenceli bir kitap. Hayatta kalma mücadelesini esprili bir dille okuyorsunuz yani. 2015 yılında da beyazperde de yayınlandı.
Bir seri romanı olan Yeşil Yol’un ilk kitabı 1996 yılında yayınlandı. Korku ve gerilim türünde bir eser. Aynı zamanda duygusallığı da hissediyorsunuz. Could Mountain Hapishanesinin, E bloğunda geçiyor hikaye...
Dev cüsseli ama çocuk kalpli John Coffey’in duygusal anlarını okuyoruz... Hikaye ise hapishanenin gardiyanı, Paul tarafından anlatılıyor. 1999 yılında ilk gösterimi yayınlandı. İzlerken gözyaşlarınızı tutamıyorsunuz.
Filmi olan hikaye kitapları arasında. Kitap 2006 yılında yayınlandı. Çocuk edebiyatı kategorisinde yer alıyor ama kurgusu herkesi etkiliyor. Dram ve tarihi roman olarak da nitelendirilen kitapta, 9 yaşındaki Bruno’nun hüzünlü hikayesini okuyoruz.
2008 tarihinde gösterime giriyor. 2. Dünya Savaşı’nın insanları ve çocukları nasıl etkilediğini, arada perde olmadan gördüğümüz bir film izliyoruz.
Benim de çok severek okuduğum kitaplardan bir tanesi. Jojo Moyes tarafından kaleme alındı ve 2013 yılında yayınlandı. Hem aşk hem de psikoloji bir türde kitap diyebilirim. Aynı kitaptan uyarlanan Senden Önce Ben filmi, 2016 yılında gösterime girdi.
Emilia Clarke‘nin sempatik ve muhteşem oyunculuğunu izliyorsunuz.. Geçirdiği kaza sonucu tekerlekli sandalyeye bağlı kalan ve intihar kararı alan birinin hayatını izliyorsunuz. İzlerken peçetelerinizi hazırlayın çünkü bir anda duygu seline kapılıyorsunuz. Aynı zamanda da romantik komedi türünde diyebilirim.
Filmleri olan kitaplar arasında en iyisi diyebilirim. Tam bir gençlik kitabı. Yüzüklerin Efendisi, Oxford Üniversitesi'nde profesör olan, J. J. R Tolkien tarafından yazıldı.
Yüzüklerin Efendisi, yazarın başka bir kitabı olan Hobbit’in devamı niteliğinde yazılmış. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (2001), Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002) ve Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003) olmak üzere üç filmden oluşuyor. Vee neredeyse bütün ödüllerin sahibi. Yüzüklerin Efendisi film üçlemesinin yönetmeni, Peter Jackson.
Philippa Gregory tarafından 2001 yılında kaleme alındı. 1500’lü yılların İngiltere’sine gidiyoruz okurken. Kraliyet, asillik, para hırsı, aşk, seks ve şehvet gibi birçok şeyi içinde barındırıyor ve son derece sürükleyici bir kitap.
Ana karakterlerini; Mary ve Anne Boleyn adında iki kız kardeş oluşturuyor. Film ise 2008 tarihinde vizyona girdi. İki kız kardeşin kralın eşi olabilmek için verdiği mücadeleyi izliyorsunuz.
Macera, aksiyon, korku ve gerilim türünde yazılmış bir kitap. Film uyarlaması olan kitaplar arasında. Thomas Harris tarafından 1988 yılında kaleme alındı. Filme uyarlandıktan sonra adını daha çok duyurdu.
Ana kahramanı, Buffalo Bill adındaki bir seri katili izleyip, okuyoruz. Thomas Haris romanından uyarlanan korku ve gerilim filmi olan Kuzuların Sessizliği, 1991 tarihinde gösterime girdi. Ve 5 dalda oscar ödülü aldı.
Polonyalı piyanist, Wladyslaw Szpilman kendi hayat hikayesini anlatmış. Kitap 1946 yılında yayınlanmış. Otobiyografi türünde olan kitap, filmi kadar ses getirmese de gerçek hayatın anlatıldığı kitaplar arasında, en etkileyici olanlardan biri.
Wladyslaw Szpilman’nin, 2. Dünya Savaşı sırasında, Almanların saldırısından kaçarak, kurtulmasını anlatıyor. Piyanist, 2002 yılında da beyazperdede de yayınlandı.
Tarih kitapları kategorisi arasında. Rosemary Sutcliff tarafından kaleme alındı. İlk basım yılı 1954 olan kitabın orijinal adı The Eagle of the Ninth. Roma tarihinin en gizemli olaylarına ışık tutuyor. Kitaptan uyarlanarak 2011 yılında gösterime girdi. Hem konusu hem de görselleri gerçekten çok etkileyici.
Yusuf Atılgan’ın ikinci romanı olan Anayurt Oteli, ilk olarak 1973 yılında yayınlandı. Hem kitabı hem de sinemaya uyarlanmış hali çok büyük beğeni topladı.
Zebercet, otelin katiplik görevini yürüten, dış dünyayla ilişkisi neredeyse yok sayılan bir adam. Zebercet’in hayatı otele konaklamaya gelen bir kadın ile değişiyor. 1986 yılında da beyaz perdeye uyarlandı.
Filmi olan kitaplar türk tarihinde en çok etkileyen film ve kitap arasında. Kitap, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov tarafından 1970 yılında yayınlandı. Unutulmaz bir aşk hikayesi izliyorsunuz. 1977 yılında ise sinemaya uyarlandı.
Yönetmenliğini Atıf Yılmaz yapıyor. Başrolleri Kadir İnanır ve Türkan Şoray paylaşıyor. Bu film, hepimizin gönlünde ayrı bir yere sahip. Kamyoncu İlyas ile İstanbullu gelin Asya’nın hasret oldu aşk hikayesini izliyoruz.
Film uyarlaması olan kitaplar arasında en çok güldüreni diyebilirim. Rıfat Ilgaz’ın 1962 yılında yazdığı Hababam Sınıfı bir dergide yazdığı öykülerle başlıyor. Hababam Sınıfı’nın maceraları bir seri halinde okuyoruz...
1957 yılından itibaren kitaplaştırılıyor. Seri; Hababam Sınıfı Baskında, Hababam Sınıfı Uyuyor, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı kitapları ile devam ediyor. Kemal Sunal, Tarık Akan, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Münir Özkul gibi usta oyuncuların yer aldığı Hababam Sınıfı 1975 yılında beyaz perde ile buluyor. Hababam Sınıfının maceralarını izliyoruz.
Sıcacık bir hikayeye sahip. Öğretmen Feride’nin bizi derinden etkileyen hikayesini okuyoruz... Kitabından sonra çok geniş bir oyuncu kadrosuyla birlikte sinemaya uyarlandı.
Başrollerinde Türkan Şoray, Kartal Tibet, Kadir Savun ve Zeynep Değirmencioğlu yer alıyor. Yönetmenliğini de Osman Seden yaptı. Ancak Çalıkuşu’nun çekilmiş tek bir filmi yok. 1986 yılında bu sefer tek bir sinema filmi olarak değil yedi bölümlük bir dizi film olarak karşımıza çıktı. Başrollerini Aydan Şener ve Kenan Kalav’ın yaptığı bu dizi film oldukça ses getirdi.
Film uyarlaması olan kitaplar arasında en çok sevilenlerden biri diyebilirim. 1930 yılında yayınlandı. Modernleşme sürecindeki Türk toplumunda sosyal değişimle yitirilen değerlerin Ali Rıza Bey ailesinde sebep olduğu dağılma ve yıkım anlatılıyor.
Bu eser daha sonra Memduh Ün yönetmenliğinde sinemaya uyarlanıyor. Geniş Oyuncu kadrosu ile çekilen filmde Fatma Girik, Ediz Hun, Semiramis Pekkan, Güzin Özipek gibi isimler başrollerde oynuyor.
Başarılı Türk roman uyarlamalarından biri de Aşk- ı Memnu. İhtirasın, aşkın, heyecanın, acının eksik olmadığı eserde Bihter ve Behlül aşkı çok çarpıcı şekilde anlatılıyor. Romanda yasak aşk hikayesini okuyorsunuz. İlk olarak 1975 yılında çekilmiş altı bölümlük bir hali var.
Bu altı bölümlük dizi film TRT’de yayımlandığında çok ses getirmişti. Salih Güney ve Müjde Ar’ın Bihter ve Behlül’ü canlandırdığı dizi filmde senarist ve yönetmenliği Halit Refiğ üstlendi.
Yönetmenliğini Tunç Başaran'ın yaptığı 1989 yapımı uzun metrajlı Türk sinema filmi diyebilirim. Çekimleri Ankara Merkez Kapalı Ceza evinde gerçekleşti. Beş yaşındaki bir çocuğun gözüyle kadınlar hapishanesinin ve sevginin öyküsünü anlatıyor.
Barış henüz algılayamadığı bir garip dünyanın içinde, her yanı soğuk ve sağır duvarlarla çevrili bir hapishane avlusunda gökyüzünü ve özgürlük uçurtmalarını izliyor. Ablası, özgürlüğüne kavuştuktan sonra bir gün uçurtma olup geri döneceğine söz veriyor. Romandan uyarlanan en etkileyici film diyebilirim.
Genel olarak filmleri olan en güzel Türk, yabancı filmler bu şekilde.
İyi seyirler dilerim.
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Uzun Hikaye Alacakaranlık Açlık Oyunları Harry potter senden önce ben
Pablo Escobar
Çoğu kitabın var zatennn
★Dorian gray'in portresi
★Dava
★Uçurtmayı vurmasınlar
★Aşk ve gurur
★İnci küpeli kız
Açlık oyunları, Alacakaranlık, Harry Potter, Aynı yıldızın altında, Not defteri
Çok Süper Cevap