Pi Sayısını Kim Buldu?

Evet arkadaşlar Pi sayısını kim buldu?

Pi Sayısını Kim Buldu?
1 0

Çok Süper Cevap

  • Pi Sayısını Kim Buldu?

    Pi, bir dairenin çevresinin çapına oranıdır. İrrasyonel bir sayıdır, yani rasyonel bir kesir olarak ifade edilemez. Pi sayısını ilk olarak Yunan matematikçi Arşimet bulmuştur. Arşimet, çemberin çevresinin ve dairenin yarıçapının kesişim noktasından başlayarak ölçtüğü çizgileri kullanarak pi sayısını 3,14 olarak bulmuştur. Arşimet'in bu yöntemi, daha sonra matematikçiler tarafından da kullanılmıştır.

    Pi Sayısı Nasıl Ortaya Çıktı?

    Matematik sabiti π olarak da bilinen Pi Sayısı, matematikteki en önemli sayılardan biridir. Matematiğin tüm alanlarında birçok formülde yer alır ve ayrıca fizik ve mühendislikte yaygın olarak kullanılır. Yaklaşık olarak 3.14159'a eşittir. Pi sayısı ilk olarak MÖ 3. yüzyılda Arşimet adlı bir Yunan matematikçi tarafından hesaplandı. Bunu bir dairenin çevresini ölçerek ve çapına bölerek yaptı. Ancak hesapladığı değer yalnızca iki ondalık basamağa kadar doğruydu.

    Pi'yi birkaç ondalık basamaktan daha fazlasına kadar hesaplayan ilk kişi, MS 3. yüzyılda Liu Hui adlı Çinli bir matematikçiydi. Arşimet'ten daha karmaşık bir yöntem kullandı ve Pi'yi altı ondalık basamakla hesapladı. MS 5. yüzyılda, Zu Chongzhi adlı başka bir Çinli matematikçi, Liu Hui'nin çalışmalarını geliştirdi ve Pi'yi yedi ondalık basamakla hesapladı.

    Batı dünyasının Çinli matematikçileri yakalamaya başlaması MS 15. yüzyıla kadar değildi. 1424'te İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci, Pi'nin on iki ondalık basamağa kadar hesaplanmasını içeren Liber Abaci adlı bir kitap yayınladı. 17. yüzyılda, İskoç matematikçi James Gregory, Pi'yi on altı ondalık basamağa kadar hesaplamak için farklı bir yöntem kullandı.

    17. ve 18. yüzyıllarda kalkülüsün gelişmesi, Pi'nin daha doğru hesaplanmasına yol açtı. 1706'da İngiliz matematikçi William Jones, Pi sayısını temsil etmek için ilk olarak Yunanca π harfini kullandı. 1737'de İsviçreli matematikçi Leonhard Euler, Pi'yi otuz yedi ondalık basamakla hesapladı. Pi'yi yüzden fazla ondalık basamağa kadar hesaplayabilen kimse 19. yüzyıla kadar değildi. 1844'te Alman matematikçi Karl Weierstrass, Pi'yi iki yüz ondalık basamağa kadar hesapladı.

    Fransız matematikçi Henri Poincaré, Pi'yi bin ondalık basamağa kadar hesaplayan ilk kişiydi. Bunu 1898'de mekanik bir hesap makinesi kullanarak yaptı. Pi'nin en doğru hesaplanması için rekor şu anda yirmi iki trilyon ondalık basamakta. Bu, 2016 yılında bir Japon matematikçi ekibi tarafından başarıldı.

    Pi Sayısı Ne Zaman Bulundu?

    Pi'nin ilk kaydedilen değeri eski Babilliler tarafından bulundu ve bunun 3.125 olduğunu tahmin ettiler. Mısırlılar da pi'yi 3.1605 olarak hesapladılar. Modern değere yakın olan ilk pi değeri, 3,14 olarak hesaplayan Yunan matematikçi Arşimet tarafından bulundu.
    18. yüzyıla kadar matematikçi Johann Lambert tarafından pi'nin değeri 3.14159 olarak hesaplanmamıştı. Bu nedenle, pi'nin kesin değeri yüzyıllardır bilinmesine rağmen, ilk ne zaman bulunduğu sorusu hala bir gizemdir.

    Uygarlıklar Arşimet Öncesi Pi Sayısına Hangi Değerleri Vermişlerdir?

    Arşimet'ten önce pi'nin değeri bugünkü kadar doğru değildi. Mısırlılar ve Babilliler pi için 3.14 değerine sahipti ve Çinliler 3.162 değerini kullandılar. Ancak, pi'nin gerçek değerine çok daha yakın olan pi'yi 3.1416 olarak ilk hesaplayan Arşimet'ti.
    Bir dairenin çevresinin pi ile çapının çarpımına eşit olduğunu ilk fark edenlerin Mısırlılar olduğuna inanılıyor. Bunu bir dairenin çevresini ölçerek ve çapına bölerek yaptılar. Ancak, pi için değerleri çok doğru değildi. Pi'nin değerini hesaplamaya çalışan sıradaki Babilliler oldu. Bunu bir dairenin alanına bakarak ve onu yarıçapın karesine bölerek yaptılar. Pi için değerleri, pi'nin gerçek değerine yakın olan 3.14 idi.

    Çinliler, pi'nin değerini hesaplamaya çalışan sonraki kişilerdi. Bunu bir dairenin çevresine bakarak ve onu çapına bölerek yaptılar. Pi için değerleri, pi'nin gerçek değerine yakın olan 3.162 idi. Pi'yi 3.1416 olarak ilk hesaplayan Arşimet'tir. Bunu bir dairenin çevresine bakarak ve onu çapına bölerek yaptı. Onun pi değeri, pi'nin gerçek değerine çok daha yakındı.

    • Kopyala yapıştır taktiği👍

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

6 8
  • Google'a yazanlar beğensin :)

  • Pi casso mu acaba 🤣🤣🤣
    Tabi ki şaka bir yana şaka bir yana
    Pi sayısını Arşimet bulmuştur

  • Ben bulmadım

  • vallaji ben bulmamışam

  • vallah ben bulmadım :D

  • Arşimet sallamış sayıları

  • Arşimet

  • Arşimet

  • Dedemin halasının damadının eniştesinin kız kardeşinin dayısı şaka bi yana arşimet mi ne

  • Valla ben bulmadım

  • Piguen

  • Ben bulmadim

  • Adamın adı pi