Sosyalist nedir? kime denir? Neyi savunurlar?

Marksistlere ve komunistlerle arasindaki fark nedir?
0 0

En İyi Erkek Görüşleri

  • Merhaba, öncelikle sorunuza "layman's terms(düz adam dili)" ile cevap vermenin gerekliliğini görüyorum;bu anlamda teorik bir zayıflık ortaya çıkabilir cevabımda,fakat görünüş o ki sol düşüncelerin öcü olarak gösterildiği,hala Marshall yardımının çarpan etkilerini yaşayan bir toplumuz ki,insanlar neyin ne olduğunu değil,neyin kötü olduğunu tekrar etme ekseninde ilerliyor.

    Sosyalizm'i incelemek için,öncelikle Marksist fikrin anahtar kelimelerini çok basitçe açıklamaya çalışıp,sizi balık tutmayı öğrenebileceğiniz yerlere havale etmek istiyorum.

    Marksizm, bir klasmandaki adıyla "bilimsel toplumculuk", dünyada olup bitmiş ve olacak her şeyi, sınıf çatışması ile, bunu da Hegel'in diyalektik (eytişim) düşüncesini farklı bir eksene götürerek açıklayan bir düşüncedir. Bu bağlamda, üretim ilişkileri, başka bir deyişle iktisadi bağlar, toplumun alt yapısını oluşturur, ve bu alt yapı değiştikçe üst yapı (yani hukuk, sanat, kültür, ahlak) da değişecektir. Marksizm, köleci toplumları, feodal toplumu, burjuva toplumunu incelemiş, buna bağlı olarak orta sınıfın çöküşünü öngörerek, bir sömürü düzeni anlamında kapitalizmin, üreten (emek satıcısı) güçlerin, kendi çıkarlarına, üretim araçlarını ele geçirerek kuracağı "proletarya diktatörlüğü", akabinde devletin sınıfsal çatışmaların son etaplarında işçilerden yana taraf olduğu, komünist düzene hazırlık için kullanıldığı "sosyalizm", ve en nihayetinde alışılagelmiş mülkiyet ve onun tüm gerektirmelerinin yok olacağı "komünizm" tarafından takip edileceğini savunur.

    Sosyalizmi, bir anlamda alt komünizm olarak inceleyen birçok yazarın ismini ayrıca söyleyebilirim.

    Sosyalist hal, devletin ve onun bilindik düzeninin varolduğu, devlet erkesinin görülebilir durumda olduğu bir haldir. Yani demokrasi, hukuk, sanat gibi aygıtlar hala var olacak, fakat bunlar kapitalist düzenin hakim sınıfına değil, sosyalist düzenin hakim sınıfı olan işçiyi karakterize edecek, onlar merkezli olacaktır.Şöyle düşünelim ki,bildiğimiz devlet,fakat, koruduğu güçlü, tek güç olan işçi.

    Sosyalist devlet, eşit işe eşit ücret,sosyal haklar (ikinci kuşak haklar),işçi güvenliği, demokratik haklar gibi birçok unsuru gözetecektir,meğer ki sosyalist devletin kendi varlığına aykırı anlamlar çıkartılsın.

    Sosyalizm,savunulabilir düşünce halini Marx'tan çok sonra almıştır.Özellikle SSCB'nin komünist etaba geçmekte çektiği zorluklar,parti elitizmi,Stalin'in baskıcı uygulamaları;4. Enternasyonelde eleştirildikten sonra dünyada sosyalizmi elle tutulur bir hareket olarak gördük.Bu düşünce,temelde komünizmden farklı olmamakla beraber, günümüz devletine yapılacak devrimin,bir başka devlet temelinde örgütlenmesini kabul ediyor demek isabetsiz olmaz.

    Marksizm bir felsefi düşünce sistemidir,komünizm devrim yoluyla marksizmin öngördüğü son etaba geçmek ister,sosyalizm ise devlet düzenini devirir ve yerine komünizmi hedefleyen bir başka devleti koyar dersek,yeterince basite indirgemiş oluruz.

    Kimi düşünürler, Kemalizmi de sosyalist gördü: Boran, Berkes gibi.

    • Cvbınız için çok teşekkürr ederm

  • Sosyalizm sadece maddi açıdan eşitliği savunan bir görüştür.Severim aslında bu görüşü.Komünizm gibi değildir ona yakındır aslında onun tam olarak evrimleşmemiş hali diyebiliriz çünkü komünizm de her yönden eşitlik olgusu vardır.Yani dil din ırk yoktur.Ancak sosyalizm sadece parayı hedef alır.Parasal yönüyle bakar olaya devlet ekonominin temel taşıdır yani herşeyi o yapar.Ancak yetersizdir çünkü tembel işidir her ne kadar sevsemde bu görüşü bunun tembel işi olduğunu kabul etmek lazım herşeyi devlete yüklemek?Devleti yönetenlerinde kötü insanlar oluşu?Sistemi pek düzgün çalıştıramaz.Herkes eşit maaş aldığı için hiç kimsede kazanma hırsı olmaz olmayacağı için de düzgün elemanlar yetişmez.Ve böylece bir devletin sonu gelebilir.Aslında her sistem kendi fikirleri ile mükemmel olabilir burda sistemlere suç atmamak lazım.Bu sistemleri yaratanlar insanlar ve onları istedikleri gibi kullananlarda insanlar.

    Son Söz olarak:

    Sistem hiçbir şey ifade etmez.Sadece onu kullanan insanlar iyi birer bireylerse devletler yükselebilir.

    • Çok saolun, çok yardımcı oldunuz <3

    • Önemli değil hem kendi görüşümüde tekrar gözden geçirdim ve bana pek uygun olmadığını anladım.Sanırım siyaset bana göre değil artık.

    • Bnde tam tersi brz siyasetle ilgilenmeye karar verdim :D

    • Hepsini Göster

En İyi Kız Görüşleri

  • bu kavramlar bence net olmalı kişi görüşleri ilave edilmeden anlatılmalıdır. ben o bu görüşü benimsiyorum diyerekten açıkları kapatılmadan anlatılmalıdır o yüzden bence bilen birisi düzgün bir şekilde ifade ederse daha güzel olur herkes bilgilenmiş olur en azından.

  • fark yok bence... bende sosyalistim ben eşitlikten yanayim... kapitalizme karşiyim.. insanlar (af edersin) eşek gibi çalişiyorlar fakat hak ettiği parayi alamiyorlar.. oturup k*çini büyütenler ise paraya boğuluyorar.. bu adil değil.. bu eşitlik değildir!

    • hklsn..

    • Aynı düşüncedeyiz

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

7 38
  • Sovyet Rusya geliyor aklıma.

    Açıkçası benim sevdiğim bir yönetim biçimi değil. Sosyalizm bireyleri temelde eşit tutma amacı. Ama bireylerin eşit tutulması herkesi fakirlikte eşitlemek demek olduğundan (sınırlı kaynaklar) bana hitap etmiyor. Koyu kapitalist de değilim, dağılımlar daha insani hale getirilebilir, sosyal kapitalist devlet olunabilir (iskandinav modeli) ama sosyalizm... sevemedim.

  • Öncelikle şunu söyliyim ben sana google dan kopyala yapıştır yaparak cevap vermeyeceğim sosyalizm her türlü din dil ırk cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak ve halkın bilinçlendirilerek faşizm ve emperyalizmi ortadan kaldırmayı hedefler. Günümüzde her ne kadar kulaktan dolma şeylerle hiç bilgi sahibi olmayan insanlar sosyalizm in yanlış ve ülkeyi parçalamak isteyen bir düşünce olduğunu söylesede bu tamamen yanlış. sosyalizm toprak sınırlarını kaldırır ve devlet mantığını istemez bu sayede savaş mantığı ortadan kaldırılmaya çalışılır buda çarpıtılarak sosyalizm kötü gösterilir ayrıca her meslek sahibi insan aynı mağşı alır sen her ne kadar bu mantıksız doktorla çöpçü birmi desende ki herkes bunu söylüyor beden işçisi olmadan asla bir halk düzenli yaşayamaz ve biri az mağaş alır diğer kişi çok alırsa insanın içindeki üstün olma isteği artar buda soygun cinayet ve savaşa yol açar işsizlik çoğalır halk isyan eder bu yüzden herkes nasıl olursa olsun tamamıyle eşittir. Sosyalizm de benim yoktur bizim vardır ben yoktur biz vardır anlayacağın sosyalizm her ne kadar yanlış iftiralarla kötülensede insanlığı hedefler. Sosyalizm de Türk, Kürt, Arap, İspanyol, Ermeni, Laz, Suriyeli, Alman yoktur insanlık vardır.

    NOT:Bazı insanlar sosyalizm adında diktatörlük yapıyor ve bu sebeple sosyalizm karşıtı faşist insanlar bunları örnek göstererek sosyalizm i kötülüyor. Çin, Stalin zamanı rusya gibi.

    Eğer bu yazı seni düşündürdü ve tatmin ettiyse ne mutlu bana.

  • Sosyalizmi bilmeyen onu benimsemeyen kadından hoşlanmışsan eğer sen kadından anlamıyorsun doğru kadını kendince seçememişsin demiş.

    • Onu anladim da sosyalizmi bilmek le bilmemekle dogru kadini secip seçememek ne alaka

    • Che Guevara kendisin sosyalist olduğu için eşitlikten yana halkın yanında olan barışçıl bir düşünceyi benimsedikleri için sosyalizmi benimsemeyen kadında yukarıda saydığım birkaç özelliğin bulunmadığını düşünüyor bu da kendi doğruları onun doğruluğu göreceli aslında.

    • Anladim cok tesekkur ederim :) uzun zamandan beri kafamda soru isaretiydi :)

    • Hepsini Göster
  • kâra dayalı sistemindeki özel mülkiyet yerine ortak mülkiyetin, sermayeyi elinde tutan azınlık kitlenin kendi istekleri doğrultusunda üretimi yönlendirmeleri yerine toplum için, planlı üretimin yapılması gerektiğini savunan siyasal sistem.

  • İzmli görüşlerin hepsi, tamamen madde üzerine yoğunluk gösteren düşüncelerdir. Birinin diğerinden tek farkı ismidir.