Merhaba arkadaşlar,
Bugün sizlere birçok arkadaşın bilgisayar toplamakta, bileşenleri bulmakta ve birbirleri ile uyumlu olup olmadıklarını anlamakta zorluk çektiği bir konuda yardımcı olmaya çalışacağım.
Uzun bir konu olacak sabırla okuduğunuz için teşekkürler. :)
+ Öncelikle arkadaşlar kafanızda bir profil oluşturun. Yani şu soruyu sorun kendinize "Oyun bilgisayarı mı, iş bilgisayarı mı, multimedya amaçlı bilgisayar mı, modelleme ve render amaçlı bilgisayar mı? ve "Bütçem ne kadar?" bu iki soruyu önce kendinize sorup daha sonra bilgisayar toplamaya başlamalısınız.
Kısaca açıklayalım;
Oyun Bilgisayarı = İşlemci, RAM, Ekran Kartı gibi bileşenlerin kaliteli olanlarını tercih etmelisiniz.
İş Bilgisayarı = Bu tür bilgisayarlara çok kaliteli bileşenler gerek yoktur. Ekonomik bir bilgisayardır.
Multimedya Amaçlı Bilgisayar = Video, dizi, tavla vb. işler için kullanacağınız bir bilgisayar tipidir. Yüksek kaliteli bileşenlere gerek yoktur.
Modelleme ve Render Bilgisayarı = Yüksek kaliteli işlemci, fazla miktarda RAM ve güçlü ekran kartı seçmelisiniz.
Eğer kafanızda hangi bilgisayarı toplayacağınızı kurguladıysanız o zaman bileşenleri bulmaya geçebiliriz.
1) İşlemci
İşlemci bilgisayarınızdaki tüm işlerin yürütülmesini sağlayan bir bileşendir. Ne kadar kaliteli ve hızlı olursa, bilgisayarınız da o kadar hızlı çalışır. Oyun bilgisayarı topladığımızı varsayarsak en az 2 çekirdekli bir işlemci seçmelisiniz. Bunların yanı sıra işlemcinin hızı da önemli.
**İşlemci soket yapısı da seçtiğiniz işlemciye göre değişmektedir. Yani İntel işlemcilerin alt tarafı nokta nokta olurken, AMD işlemcinin alt tarafı iğnelidir. Yani seçtiğiniz işlemciye göre anakart almalısınız. İntel aldıysanız İntel destekli bir anakart almalısınız.
2) Anakart
Anakart bilgisayarımızdaki bileşenlerin birbirleri ile uyumlu çalışmasını sağlayan bir bileşendir. Ayrıca bileşenlerin hepsinin üzerinde toplandığı bir parçadır.
**Anakart 4 tip şeklindedir = Extended ATX, ATX, Micro ATX, Micro ITX
**Bu isimler anakartın büyüklüğünü belirtmektedir. Genellikle ATX ya da Micro ATX anakartlar kullanılmaktadır. Anakartınızın büyüklüğü alacağınız bilgisayar kasasına uyumlu olmalıdır. Oyun bilgisayarı için ATX anakart tercih etmenizi öneriyorum.
3) Ekran kartı
Yüksek grafik performansı için kaliteli bir ekran kartı seçmeniz gerekecektir. Yüksek kaliteli ekran kartlarını oyunlarda ve render işlerinde kullanıyoruz. Alacağınız ekran kartının hızı, modeli ve GB önemlidir.
** Bazı insanlar ekran kartında GB'tın önemli olduğunu belirtmektedirler. Fakat bu belirtme tamamen yanlıştır. 4 GB'lık ekran kartı 200 TL olurken, 1 GB'lık ekran kartı 700TL olabilmektedir. Yani ekran kartlarında GB ne kadar fazla olursa olsun, ekran kartının modelli olduğunu göstermemektedir.
** Ekran kartı üzerinde 3 tip yonga bulunur. 64 Bit, 128 Bit ve 256 Bit.
Oyuncular için 64 bit hiçbir şey ifade etmez çünkü en düşük sınıf ekran kartı tipleridir. Oyuncular genellikle 128 Bit veya 256 Bit değerindeki orta veya yüksek sınıf ekran kartları tercih edilmelidir.
4) Ram
Bilgisayarınızdaki çalıştırdığınız oyunlara, uygulamalara ve komutlara yanıt verebilen seri bir şekilde tepki verebilmek için anlık olarak veri yazıp veri okuyan bileşendir.
RAM performansı tek başına belirlenemez. Yani RAM diğer bileşenler ile uyumlu olmalıdır. Vasat bir bilgisayara 64 GB RAM taksanız da o bilgisayarda fazla bir değişiklik bekleyemezsiniz.
Ram Türü de artık önemli olmaya başladı. DDR ile ifade edilen ram türleri 3 çeşit. Bunlar; DDR2 , DDR3 ve DDR4 .
DDR2 artık piyasadan kalkmak üzere, bir çok bilgisayarda DDR3 kullanılmakta. Son teknoloji ise DDR4 olarak geliyor. Yani oyun bilgisayarı için DDR4 RAM önemli bir bileşendir.
5) Bilgisayar kasası
Bilgisayar kasanız ile anakartınız ile uyumlu olmalıdır. Anakartta belirttiğim gibi ATX anakartları tercih etmenizi söylemiştim. Bilgisayar kasanızda ATX şeklinde olmalıdır.
** "Middle Tower Kasalar" ATX anakartlar ile uyumlu kasalardır.
** Ayrıca bilgisayarınızın güç kaynağı bilgisayarınızın içerisindeki bileşenleri çalıştırabilme kapasitesine sahip olmalıdır.
** Bilgisayar kasanızın fanları ve hava akımı güzel olmalıdır. Aksi takdirde fanlar içeriye soğuk hava alıp, sıcak havayı dışarı atamazsa bilgisayarınızın bileşenleri çok ısınacak ve yanacaktır. Bu yüzden kullandığınız fanları büyük, hava akımı da güzel olan bir bilgisayar kasasını tercih etmelisiniz.
6) Depolama birimleri
Depolama birimi 2 çeşittir.
1) Hard Disk Drive ( HDD)
Sabit disklerin performansı RPM değerine göre belirlenmektedir. Yani RPM ne kadar yüksekse, sabit diskin okuma ve yazma oranı da o derece hızlıdır.
+ Masaüstü bilgisayarlarda 3,5" sabit diskleri kullanmalısınız.
2) Solid State Disk (SSD)
SSD günümüzde giderek yaygınlaşmaya başlayan bir bileşendir. SSD disklerin avantajları hem az ısınmaları hem de hızlı olmaları. Dezavantajları ise maliyeti yüksek olmaları.
**Size tavsiyem 128 GB'lık SSD diski alıp işletim sistemini bunun üzerine atmanız. Geri kalan oyun, film, müzik gibi dosyaları ise sabit diskinize atabilirsiniz. Böylece bilgisayarınız daha hızlı olacaktır.
Merak ettiğiniz konuları, görüş paylaşarak sorabilirsiniz. Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım.
Sabırla okuyanlara teşekkürler.
#1yalnızcocuk
#BilgisayarToplamaRehberi
#OyunBilgisayarı
En İyi Kız Görüşü