+1 yıl

Modem ışıklarının anlamı nedir?

Öncelikle herkesin bayramı şimdiden kutlu olsun. Biz eve internet bağlattık arkadaşlar ama bu ışıklardan bazıları yanıp, sönüyor. Bazıları sabit kalıyor, bazıları da hiç yanmıyor. Modem ışıkları ne anlama geliyor? Özellikle Fiber ve adsl internet modemi ışıklarının anlamı nedir? Işıklara baktığımda hepsinin farklı isimleri var ama anlamlarını bilmiyorum. Bilenler, bu işten anlayanlar yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
12 8
Bibilen

Mehmet Burak Torun Ne Diyor?

Mehmet Burak Torun
Yazılım Mühendisi ve Sosyal Medya Uzmanı, Sosyal Medya

Çok Süper Cevap

  • Modem, internete bağlanmamızı sağlayan bir araçtır. Üzerindeki ışıkların bazıları sürekli yanar, bazıları ise yanıp söner. Bu ışıkların ne görev üstlendiğini bilirsek, internette oluşabilecek sorunlara karşı nasıl bir çözüm aramamız gerektiğini de bulabiliriz.

    Modem ışıklarının anlamı nedir?

    Modem ışıklarının anlamı nedir?

    Fiber ve adsl internet modemi ışıklarının anlamı nedir, diye sormuşsun. Kendi modemim üzerinden bildiğim kadarıyla anlatayım. TP-LINK marka modem kullanıyorum. Modemler benzerdir. Görüldüğü gibi dört tane ışık var. Bunlar soldan sağa doğru sırasıyla;

    • Güç ışığı
    • Ethernet ışığı
    • DSL ışığı
    • Kablosuz internet ışığı

    Modem ışıkları ne anlatır?

    Modem ışıklarının anlamı nedir?

    Modem ışıklarının isimlerini öğrendik. Peki bu ışıklar bize ne anlatır? Modem sorunları ve çözümleri nelerdir?

    • Sadece güç ışığının yanıyor olması; modem ya da adaptörde bir sorun olduğunu gösterir. Adaptör değişimi yapılmalı ya da servise götürülmelidir.
    • DSL ışığı yanmıyor ve modemin diğer ışıkları yanıyorsa; modeme sinyal gelmiyordur. Daha önce benim de başıma gelmişti. Splitter kutusu var. Modemin haricinde kablonun ilerleyen bölümünde yer alıyor. Onun kontrol edilmesi gerekir. Splitter kutusunun değişimi ile sorunumu çözmüştüm. Splitter değiştirmek tek çözüm olmayabilir, modem de arızalanmış olabilir.
    • Kablosuz internet ışığı yanmıyorsa; modeme reset atmak gerekir.
    • Son olarak; “modemin tüm ışıkları yanıyor ama internet yok” diyorsanız, modem ayarlarının kontrol edilmesi gerekir. Bir sorun yoksa, hat kaynaklı olabilir.

    İnternetim neden çalışmıyor?

    Modem ışıklarının anlamı nedir?

    İnternet konusunda sorunlar yaşayabiliyoruz. Bu sorunların nedenleri;

    • İnternet sağlayıcı
    • Modem

    İnternet sağlayıcıdan kaynaklı sorunlar için, hizmet alınan firmanın aranması gerekir. Modem kaynaklı sorunlarda ise, teknik ekipten yardım alınabileceği gibi kendimiz de çözüm üretebiliriz. Bunun için modem ışıklarının anlamını bilmek gerekir.

    • Mükemmel bir görüş gerçekten, eline sağlık :)

    • @KürkMantoluHayri 🍀

    • Merhaba 🌸 Görüş Fırsatı'nın kazananı sen oldun! 🥳 25 TL değerinde D&R Hediye Çeki için lütfen bizimle iletişime geç. Sevgiler. 🙏🏻

En İyi Erkek Görüşleri

  • 1- Power -> Modemin prizden elektrik alıp almadığını gösterir.
    2- DSL (Digital Subscriber Line / Dijital Abone Hattı) -> Modeme dışarıdan gelen ince kablo DSL kablosudur. Bildiğimiz telefon kablosu yani. Bu kablodan sinyal gelip gelmediğini gösterir. Fiber hattın olduğu yerlerde modemden önce fiber-DSL dönüştürücü cihaz vardır. O cihazdan alınan DSL çıkışı modeme bağlanır. Fiber hat olmayan yerlerde, sokağa gelen telefon hattından binaya telefon kablosu çekilip modemin DSL girişine bağlanır. Kısacası DSL ışığı telefon hattı ile modem arasında bir bağlantı kurulduğunu gösterir.
    3- İnternet -> İnternetin yayınının olup olmadığını gösterir. Yani internet yayınında bir kesilme olursa bu ışık yanmaz. Mesela bu ışık yanmıyorsa abone olduğunuz operatörde, şehrinizde veya tüm Türkiye'de internet gitmiş olabilir. Sadece sizin internetiniz de kesintiye uğramış olabilir. İnternet ışığı, dünya genelindeki internet yayınının size ulaşıp ulaşmadığını gösterir.
    4- LAN (Local Area Network / Yerel Alan Ağı) -> Modemden bilgisayara bağlanan ağ kablosunun ışığıdır. Bu kablo ve kablonun girişi DSL kablosuna benzer fakat daha kalındır. Kablonun bir ucunu bilgisayarın internet kablosu girişine bir tarafını modemin LAN girişine bağlarsanız, bağlantı da düzgün çalışıyorsa bu ışık yanar. Bu ışık yanmıyorsa ya modemin çıkışı ya sizin bilgisayarın girişi ya da kabloda bir problem vardır. İnternet olmasa da modeme kablo ile bağlanan bilgisayarlar arasında bir yerel ağ bağlantısı kurulabilir. Bu ışık bilgisayarın yerel ağ ile fiziksel bağlantısının kurulduğunu gösterir. Genelde bundan dört tanedir. LAN1, LAN2, LAN3, LAN4 şeklinde. Yani 4 tane bilgisayar kablo ile doğrudan bağlanabilir.
    5- WLAN (Wireless Local Area Network / Kablosuz Yerel Alan Ağı) -> Kablosuz bağlantının açık olup olmadığını gösterir. Bu ışık yanmıyorsa, telefon veya bilgisayarın WiFi'si ile modeme bağlanamazsınız. Yine LAN'da olduğu gibi WLAN'da da internet olmasa bile cihazlar modem üzerinden birbiri ile yerel ağ kurabilir.

    Aslında bizim kullandığımız bu modemler, hem modem hem de switch/router görevi görür. Switch ve Router'lar bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlar. Modem ise telefon hattından gelen internet sinyallerini bilgisayarların kullanabileceği biçime dönüştürür. Bu cihazların hepsinin bilgisayar gibi IP adresleri mevcuttur.

    Cihazlar arasında kurulan yerel ağlar, cihazlar arasında dosya paylaşımı, ortak yazıcı kullanımı, birden fazla kişinin dahil olabildiği oyunları oynama gibi işlere yarar. Mesela bir kaç kişi bir araya geldiniz. Counter Strike oynayacaksınız. Aynı ağa bağlı olmak gerek. Bir bilgisayara bağlı olan yazıcıdan diğer bilgisayarlar da çıktı alması gerekiyorsa aynı ağa bağlı olmaları gerek. Tabi bilgisayarın Ağ ve Paylaşım Ayarları'ndan Dosya ve Yazıcı Paylaşımı'nı açmanız gerektiğini unutmayın.

    WiFi olan cihazlarda modem olmadan da ağ bağlantısı kurulabilir. Daha çok işyerlerinde modem üzerinden veya modemsiz Switch/Router üzerinden ağ bağlantısı kurulur.

    • çok güzel bir görüş olmuş, eline sağlık :)

    • @KürkMantoluHayri Çok teşekkür ederim sağolun 🙂

  • -Dsl lerde arka portta adsl yazar,
    Fiberlerde ise wan;
    bu senin bina içinden gelen kabloyu modemine taktığın ve aktif olduğu zaman İnternet ışığının yanmasını sağlayan porttur.
    -Wlan ışığı;
    modemin kablosuz bağlantı destekliyorsa aktif olarak kullandığında aralıklı yanıp sönen ışıktır.
    Modemin desteğine göre en az 1 olmak ile birlikte 4 veya daha fazla da olabilir lan ışıkları var;
    Bunlar ise modemine kablosuz değil de kablolu bir cihaz bağlarsan ve bağlantı sağlanırsa bazen sadece yanan veya yanıp sönen ışıklardır.
    -WPS ışığı olan modemlerde ise modemine bir cihaz bağlamak istediğinde ve bunu şifre veya bağlantı ismi seçmek ile uğraşmak istemediğin durumlarda yani tek tuşla otomatik şifre ve bağlantı seçip bağlanmasını istediğinde kullanırsın. modemin yan tarafında olan ve yaklaşık 3 saniye basılı tutarak aktif ettiğin anda tabi o sırada bağlanacak ürünü de WPS bağlantısını aktif hale getirirsin, yaklaşık olarak 30 saniyede modeme bağlantı sağlar.

    Eski İnternet bağlantısı sağlayan modemlerde bir sorun olduğu zaman 7 kere yanıp sönmesi gibi durumlar vardı ama yeni modemlerde bir arıza veya bağlantı sorunu olduğunda modemler yeşil ışık yerine kırmızı arıza ışığını yakmakta. Şu anda modemlerin ışıklarının aralıklı olarak yanıp sönmesi Wlan ve lan ışıkları için yenilemeli bağlantı İnternet ışığı için yanıp sönmesi de ara sıra bağlantı kopukluğundan kaynaklı modeminin sunucu ile kesintili bağlantı yaşadığını gösterir. Bu da sana ping veya indirmeler de hızın çok inişli çıkışlı olması ile sana yansıyabilir.
    Benim bildiğim bu kadar 🙂

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

31 50
  • Kullanma kılavuzunda yazıyor hepsinin anlamı

  • Kırmızı yanmadığı sürece sıkıntı yok demektir kırmızı yanıyorsa internetsiz kaldın bunu bil yeter...

  • Neyin çalışıp neyin çalışmadığını görmeyi sağlıyor

  • dsl ışığının sabit olması lazım ancak internet ışığınızın yanıp sönmesi ve kablo ile bağlı cihazlardakindede yanıp söner ancak modem kullanma klavuzuna bakarsanız daha fazla bilgi sahibi olursunuz

  • - En sağda power ışığı vardır modemin elektirik alıp almadığını gösterir (açık/kapali)
    - DSl ışığı sabittir, şebekeden gelen bağlantıyı gösterir. Sari yanarsa adsl, turuncu yanarsa vdsl veya fiberdir.(vdsl ve fiber daha hızlıdır)
    - wlan wifi özelliğinin açık olduğunu gösterir.
    - wan veya lan ise kablolu bağlantının bağlı olup olmadığını gösterir.
    - ethernet/internet ise ağ bağlantısının durumunu gösterir. Bağlanırken kirmizi bağlandıktan sonra yeşil sari yanar.
    Yanıp sönme veya sabitlik önemli değildir.

  • Aslında hangisi yanıyor hangisi sönüyor ve üzerindeki ışıkları sorsaydın daha kolay cevap verilidir. Genel olarak ışık isimleri alttaki gibidir.

    DSL = Servis sağlayıcıdan aktif olarak internet geldiğini ve hattın sorunsuzca çalıştığını belirtir. ( Yanıp sönmesi hattın oturmadığını belli eder, kırmızı ya da turuncu yanması sorun belirtisidir)

    Internet = Yine servis sağlayıcıdan modemin IP aldığını ve internetin aktif olduğunu belirtir. ( Yanıp sönmesi IP almak için servis sağlayıcısının DHCP sunucularına leasing isteğini yaptığını belli eder. Lease isteği başarızı olursa turuncu ya da kırmızı yanar)

    Wireless - Lokal bağlantıda modemin wireless yayınının çalıştığını belli eder. Hızlı bir şekilde göz kırpar gibi yanıp sönmesi veri akışı olduğunu belli eder.

    LAN1-2-3-4 = Modeme kablo ile bağlı olan client olduğunda yanar (Tv, pc veya networkte olan herhangi bir cihaz) Yine hızlı bir şekilde göz kırpar gibi yanıp sönmesi veri akışı olduğunu belli eder.

    Power = Adından da belli enerji ışığı.

    WPS = Wifi ağında WPS isteklerinin aktif olduğunu belli eder.

    Standart modemlerde genelde bu tarz ışıklar vardır. Gelişmiş VDSL ya da fiber modemlerde ise ekstra olarak Wifi 2.4 ya da 5 gibi ışıklar da olabilir. Bunlar da Wifi 2.4 ve 5 yayının aktif olup olmadığını gösterir.

  • Işıkların internetin olur olmadigini belli ediyor 3 ten az yanıyorsa internette sıkıntı var demek kapat aç fişleri çek.

  • Modem ışıklarının anlamı nedir?

    bunu googleye de yaza bilirdin

  • Power ışığı: sabit yanarsa modem açık yanmazsa modem kapalı
    internet: sabitse internet Konyalı kurulmuş
    yanıp sönüyorsa internet açık ve kullanılıyor kapalıysa internet yok
    lan ışığı: sabitse enthernet kablosu bağlı yanmıyorsa bağlı değil
    WAN: bişey bağlantısının adı ama bilmiyorum
    Wlan: modem wifi ile bulunabilir simgesi yanıp sönüyorsa modeme bağlı olan cihazlar interneti kullanıyor
    wps: yanıyorsa şifre gerekmeden bağlanabilir yanmıyorsa internet Konyalı için şifre getekmektedir

  • Işığına göre değişiyor birisi elektrik var mı yok mu diğeri modem açık mi değil mi bı başkası internet var mı yok mu diye..

  • İntetnette var

  • Power güç
    İnternet İnternete bağlı olup olmadığını gösterir
    Wlan/wps wifi
    Ethernet bilgisayarları birbirine bağlamak için
    dsl İnternet hattının çalışıp çalışmadığını gösterir

  • Bilinmesi gereken ve önemli iki ışık vardır;
    1-DSL
    2-İnternet


    Bu ikisinden birisi yanmıyorsa sıkıntı...

  • power : modem aktif
    Dsl : kablo bağlantısı tamam
    internnet :internet aktif
    wlan : kablosuz ağ (wifi ) aktif
    lan ve wan kablo iĺe bağlantı demek

  • Mantığını anlatayım merak ettiğiniz ışıkların anlamları zaten Google da var.
    Yanıp sönen ışık, iletişimin olduğu anlamına gelir. Yani modem ile bir cihaz arasında bir iletişim, haberleşme yapılıyor.
    Sürekli yanan ışık ise bağlantının kurulduğu anlamına gelir. Diyelim ki bilgisayarı ethernet kablosu ile modeme bağladınız bu bağlantı bir sürekli bağlantı olduğu için Lan ışığı sürekli yanar ama kabloyu bağlandığınız yerde yanıp sönen turuncu ve sarı ışıklar göreceksiniz bunlarda modem ile bilgisayar arasında bir haberleşme olduğunun göstergesidir.
    Eğer ki modem üzerinde bir ışık sarı değil de kırmızı yanıyorsa bağlantı kurulamadı veya bağlantı hatası anlamına gelir

  • Power ışığı en önemli ışıktır. Güç anlamına gelir ve yanmadığı takdirde modeminiz çalışmıyordur.

    wan ışığı: sürekli yanıyorsa bağlantı var ama veri transferi yapılamıyor. yanıp yanıp sönüyorsa veri transferi yapılıyor demektir. yanmıyorsa wan bağlantısı hiç yok demektir.

    internet : sabit yanması gerekiyor internetin olduğunu anlarsınız.

    wlan : yavaş yanıp sönüyor ise veri transferi sağlıklı yapılıyor. hızlı yanıp sönüyorsa bağlantı kurmaya çalışıyor. sabit yanıyorsa veri transferi yok. yanmıyorsa wlan kapalı.

    lan 1 / 2 / 3 yanıp yanıp sönüyorsa veri alıp veriyor sabit yanıyorsa bağlı ama veri yapılamıyor. yanmıyorsa eth kablosu takılı değil ya da kabloda sorun var.

  • Googlede aslında detaylı bilgi var ama şöyle söyleyim kablolu baglantı, kablosuz baglantı, internet geliyor mu, modem çalışıyor mu genelde bunlarla ilgili bilgiler var

  • Powers açık demek wan sabit yanıyorsa veri yok demektir yanıp sönüyorsa veri bağlantısı yapılıyor demektir. İnternetten ayni sekil yanıyorsa internet var yanmıyorsa yok demektir. wlan yanmıyorsa vlan özelliği kapalı yanıp sönüyorsa internet kablosu testi yapıldı çalışır demektir sabitse veri yoktur demektir. yani kısacası internet ve içindekilerini komut vermesi için kullanılır arizaya kolay tespit edilebilir onlarla.

  • her ne kadar teknolojiyi takip etsemde sadece adsl ile tecrübem oldu çünkü bizim evde altyapı yok birinci olarak power güç demek dsl telefon hattından gelen adsl bağlantısının kurulduğunu gösterir internet ışıgı başarılı bir şeklide bağlandığını gösterir. kısa bi bilgi araştırdım hatta 5 çeşit kablolu bağlantı türü var 1. gpon yani fiber 2. vdsl adsl ile aynı mantık tek fark yakınlardaki gpon bağlantıyı adsl bağlantısına dönüştürmesi ki bu vdsl oluyo adsle oranla hızlı ama bi gpon yerini tutmaz 3. adsl merkezden telefon hattı ile binary yani dijital olarak evlere dağılan ki günümüz şartlarda yavaş ama dial up gibi değil en azından. 4. docsis yani kablo net kablo tv ile gelen ve türkiye şartlarında fiberle kapışabilen bir bağlantı türü fakat fiber avrupada docsisden daha hızlı çünkü docsis televizyon kablosu ile iletiliyor (bakır) 5. internetin atasını anmadan olmaz hangisi diye soruyorsanız dial up amcamız tabi yaşlandığı için günümüz şartlarda emekliliğe ayrılmış çünkü en yavaş ama internet çağını başlatan bağlantı türüdür.

    • fiber diye yazıp bıraktım ama bilmeyenler için ek bir not düşiyim fiber optik yani ışık ileten kablolar direk ışığı ilettiği için saydıklarımdan daha hızlı bir bağlantı fakat dediğim gibi tr şartlarında docsis çok hızlı fiberden çünkü türksat çok iyi hizmet veren bir firma diğerlerine göre

    • son dial upa bişey eklemeyi unuttum dial up adsl gibi telefon hattından çalışıyor fakat comodore teyipleri gibi veriyi sese sesi veriye çeviyor ama adslde direk veri gidiyor özel bir teknoloji ile

  • internette görsel var bakabilirsiniz

  • Daha Fazla (61)