+1 yıl

Paylaşımlı ekran kartı nedir, nasıl kullanılır?

paylaşımlı ekran kartı nedir?
paylaşımlı ekran kartı nedir?
Bugün bir bilgisayarın özelliklerine bakarken paylaşımlı ekran kartı diye bir şey gördüm. Ama ne olduğu hakkında bilgim yok. Paylaşımlı ekran kartı nedir, nasıl kullanılır? Bütün özelliklerini söyler misiniz? Paylaşımlı ekran kartı ile oyun oynanır mı?

Paylaşımlı ekran kartı ne işe yarar? Paylaşımlı ekran kartı yükseltme nasıl yapılır?
9 5

Çok Süper Cevap

  • Merhabalar ^^

    Teknoloji denilince bilgisayar akıllara ilk gelen duraktır, hiçbir zaman popülerliğini yitirmeden kullanılmaya devam eden bilgisayarlar, donanımlarıyla da her daim konuşulan cihazlar oldular.

    Bilgisayar denilince de adını sıkça duyduğumuz en temel elementlerden biridir ekran kartları. Bilgisayarın adeta can damarı olan ekran kartları zaman içerisinde hem teknolojik olarak hem de sahip oldukları işlevleri noktasında inanılmaz değişime uğrayan, farklı farklı tür ve çeşitte karşımıza gelen, bununla birlikte de çok farklı fiyat skalasında karşılaştığımız bileşenler oldular.

    Peki öncelikle, ekran kartı nedir?

    Temel anlamıyla aslında ekran kartı, bilgisayarda grafik işlemlerini yapmaya yarayan, özellikle video ve rendering uygulamalarında yegane etkin olan donanımdır. Bu yüzden aslında ‘’ grafik kartı ‘’ da denir ekran kartına. Bilgisayardan monitore gelen her türlü görüntü ekran kartından geçip de gelmektedir.

    Paylaşımlı ekran kartı nedir, nasıl kullanılır?

    Peki ekran kartlarının çeşitleri var mıdır?

    Temel itibariyle iki farklı ekran kartları vardır : Dahili (paylaşımlı) ve Harici (paylaşımsız) ekran kartları.

    Paylaşımlı ekran kartı nedir, nasıl kullanılır?

    Dahili (Paylaşımlı) Ekran kartı nedir, ne işe yarar?

    Bilgisayar donanımları anakart üzerine genel itibariyle sıralı, dizili ve monteli olur. Yani sizin işlemciniz, ram’leriniz yahut ekran kartınız bir şekilde ana karta bağlıdır ve onun üzerinden işlemler yapılır. Bu aşamada ana kart ile uyumlu parçaların oluşu da mühimdir elbette. Dahili ekran kartı ise, ana kartın üzerinde yonga şeklinde, yani ana kartla bir bütün haldedir. Yani tıpkı bir işlemci ve ram gibi bir birimdir. Birleşik ve harici olmamasının getirisi ise az enerji tüketip, daha stabil olmalarıdır. Ama sorun şudur ki, paylaşımlı ekran kartları işlem yaparken yoğun kullanımda dar boğazda kalma sınırına eriştiğinde hemen ram’dan güç alarak çalışmaya başlar. Yani sizin hali hazırda olan ram belleğinize ortak olarak çalışmaya başlar. Bu çalışma prensibi ise elinizde var olan ram’in ana karttaki özelliklerini yansıtamamasına yol açar. Örneğin, dar boğazda kalan paylaşımlı ekran kartı sistemde bulunan 4 gb ram’den kullanmaya başlayınca siz asla 4 gb’lık bir ram performansı alamayacaksınızdır. Ama tabi günümüzün geldiği teknolojik noktada çıkartılan kaliteli ekran kartları ile, elinizdeki paylaşımlı ekran kartı olsa bile farklı oyunları oynamanıza, photoshop kullanmanıza izin vermekte ve farklı rendering işlemlerini de yapabilmekte kullanıcılar. Grafik belleği gerektirmeyen uygulamalarda zaten ekran kartına yük binmeyecektir.

    Paylaşımlı ekran kartı nedir, nasıl kullanılır?

    Harici (Paylaşımsız) Ekran kartı nedir, ne işe yarar?

    Bilgisayar ana kartı üzerinde olmayan, ana karta dışarıdan bağlanan, harici bir soğutma ve güç vericisine de ihtiyaç duyan kartlara Harici, yani Paylaşımsız ekran kartları deniyor. Boyut olarak da güç tüketimi olarak da dahili ekran kartlarından farklıdırlar ve yoğun güç tüketimi istedikleri için muhakkak o ana karta ve o ekran kartına uygun güç sağlayıcı (power) gerekir. Keza, yine bunca güç tüketen bir donanımı ekstra bir soğutucuyla da soğutmak gerekebilir. Harcadıkları ekstra gücün hakkını verip, sistem belleğinden bağımsız çalışarak dahili ekran kartına göre daha performanslı ve daha güçlü kartlardır harici ekran kartları.

    Paylaşımlı ekran kartı nedir, nasıl kullanılır?

    Ekran kartlarının paylaşımlı-paylaşımsız olmaları dışında hangi özellikleri performansı etkiler?

    Aslında ekran kartı seçiminde en kilit noktadır burası. Bir ekran kartının özelliklerine bakarken yapılmış oldupu mimari, chipset, video geçiş hızı inanılmaz önemlidir. Video geçiş hızı yani ‘’ Bellek arayüzü ‘’ (bit) en mühim özelliktir. Hatta daha net ifade edeyim, ekran kartının ücretini bit hızı ve mimarisi belirler, o kadar mühimdir. Onun dışında grafik bellek tipi de mühimdir, bugünün popüler grafik bellek tipi mesela DDR3’tür. Bellek frekansı ve kullanılabilir toplam bellek de elbette mühimdir.

    Paylaşımlı ekran kartı nedir, nasıl kullanılır?

    Son olarak, paylaşımlı ekran kartları yükseltilebilir mi?

    Paylaşımlı ekran kartı eğer ki masaüstü bilgisayarda ise, ekstradan bir ekran kartı alınıp yükseltme yapılabilir. Ama bunun dışında direkt yonga yükseltilemez, diğer öğelerin de üzerinde olduğu ana kartı yükseltilir, o da topyekun bilgisayar demektir. Yani çok olabilir bir ihtimal değil.

    Laptop’ta ise harici ekran kartı ihtimali de ortadan kalkacaktır zaten. Yani laptop’ta yükseltme maalesef daha zor bir durum. Dahili’de imkansız, ama harici’de belki donanım eklenerek olabilecek bir durumdur. Ama orijinal kart gibi verim vermeyebilir, bu risk her zaman vardır.

    Paylaşımlı ekran kartı nedir, nasıl kullanılır?

    Bilgisayar seçiminde en kilit nokta olan ekran kartlarına dair, pek de bilinmeyen bir detaya parmak basmanızdan ötürü teşekkür ederim ki, burada bu durumun özelliklerinden bahsedebildik. İki taraflı olarak ekran kartlarını anlatmaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur.

    • Merhaba, 🌸 Görüş Fırsatı'nın kazananı sen oldun! 🥳 25 TL değerinde D&R Hediye Çeki için lütfen bizimle iletişime geç. Sevgiler. 🙏🏻

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

12 44
  • Paylaşımlı ile oyun oynamak pek sağlıklı olmaz

  • Windows + R kombinasyonunu uygula, açılan pencereye "dxdiag" yaz. Yeni açılan pencerede "sistem" ve "ekran" kısmının fotoğrafını at, hangi oyunları oynayabileceğini söyleyeyim.

  • Bunun yerine bilgisayarının özelliklerini yazsaydın daha çok yardımcı olabilirdim. Çünkü işlemciye göre değişir bunun cevabı.

  • Oyun oynamayacaksan umrunda olmaması gereken bir detaydır 😊

  • Oyun vs oynamak için değil, ramini ikiye bölerek ekran kartı varmış gibi gösterir..
    Önerilen bir şey değil..

    #Vesselam

  • Ucuz olsun diye ekran kartı kullanmadık demek..

  • İşlemcinin içinde dahili (gömülü) olarka gelen ekran kartıdır. Ram'inin belleğini kullanır. Ki bu genellikle iyi bir şey değildir. Paylaşımsız ekran kartı ise işlemciden bağımsız olarak ekstra bir parça veya bileşendir. Raminin belleğini kullanmaya ihtiyacı yoktur çünkü kendi belleği vardır.

  • anakart üzerinde olan grafik işlemcisidir. oyunlar için yetmez.

  • İşlemcinin kendisinde olan grafik kartıdır, dahili ekran kartı olarakta geçer.

  • Oyun oynanır ama kasar. Harici ekran kartlarına bak

  • Paylasimli ekran karti demek aslinda o bilgisayarda ekran karti yok demektir. Sadece anakarttan basit bir girisle monitorune goruntu alirsin.