+1 yıl

Akü Ömrü Kaç Yıldır? Bilen Var mı Acaba?

Arkadaşlar bir araba aküsü ömrü kaç yıldır? Ortalama kaç yılda bir akünün değiştirilmesi gerekir? Kaliteli bir akü aldık ama ömrünün dolduğunu söylüyorlar, ben anlamıyorum çok fazla bu işlerden. Araba sahibi olanlar, araba severler yardımcı olursa çok sevinirim.

Teşekkürler!
0 1

Çok Süper Cevap

  • Akü Ömrü Kaç Yıldır?

    Aküler arabaların en önemli parçalarından bir tanesidir. Bunun sebebi ise arabanın bütün elektrik sisteminin bu parçadan sağlanıyor ve döngüsünün bu parça üzerinden yapılmasıdır. Akü ile alakalı en çok merak edilen konulardan bir tanesi ne kadar süre kullanılabildiği yani akü ömrüdür. Akü ömrü tamamen kullanıma bağlı olarak değişmektedir.

    Akünün markası, kullandığınız araç, aracı kullanım sıklığınız gibi etmenler akünün ömrünü belirleyen etmenlerdir. Bunun dışında aracı çalıştırmadan klima, far gibi elektriğe yani aküye bağlı olan parçaları çalıştırmak akünün ömrünü kısaltacaktır. Çevresel etkenler de akü ömründe büyük rol oynar. Aşırı soğuk veya aşırı sıcak hava akünün ömrünü kısaltır. Bunun gibi birçok durum var. Kısacası akü ömrü kaç yıl sorusunun cevabı tamamen size bağlıdır.

    Bir Akü Ortalama Ne Kadar Gider?

    Yukarıda da belirttiğim gibi akü ömrü ne kadar sorusunun cevabı tamamen sizin kullanımınıza bağlıdır. Ancak akü ömrü hakkında ortalama bir sayı söyleyebiliriz. Eğer standart bir otomobil kullanıcıysanız, günlük olarak 2-3 kere arabanızı kullanıyorsanız, akünüzün ömrü ortalama olarak 5-6 yıl olacaktır.

    Daha sık kullanıyorsanız ve yukarıda bahsettiğim gibi akü ömrünün kısalmasını sağlayacak etkenler bulunuyorsa akü ömrü 2-3 yıla kadar düşebilir. Arabanızı haftada 2-3 kere kullanıyorsanız, akü ömrü 7-8 yıla kadar çıkabilir.

    Akü Ömrü Kaç Yıldır? Bilen Var mı Acaba?

    Akünün Daha Uzun Ömürlü Olması için Uygulanması Gerekenler Nelerdir?

    1- Aküdeki Havalandırma Deliklerini Kontrol Edin

    Aküde havalandırma amacıyla bulunan havalandırma delikleri bulunmaktadır. Bu deliklerin tıkanmaması akü ömrünün uzamasını sağlar. Bu havalandırma deliklerini mutlaka kontrol edin ve temizleyin.

    2- Aküye Yağ ve Yakıt Bulaşmamasına Dikkat Edin

    Aküyü kullanım dışı yapabilecek olaylardan bir tanesi aküye yağ ve yakıt bulaşmasıdır. Yağ ve yakıt bulaşması aküyü bozabilir. Bu yüzden buna dikkat etmeniz gerekir. Aküye yağ ve yakıt bulaşmadığı taktirde kullanım ömrü uzayacaktır.

    3- Uzun Süre Aracı Kullanmayacaksanız Kutup Başlarını Çıkartın

    Aracı uzun süre kullanmayacaksanız ve araç park halinde bekleyecekse, aküdeki sıvı yoğunluğunu ve akımı mutlaka kontrol edin. Bunun dışında kutup başlarını çıkarmayı ihmal etmeyin.

    4- Kışın Aküyü Tam Şarj Edin

    Kışın akünün donmaması için tam şarj edin. Hava sıcaklığındaki ani değişimler aküyü olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden mümkünse aküyü oda sıcaklığında muhafaza etmenizi tavsiye ederim. Bu da akü ömrü için önemlidir.

    5- Aküdeki Sıvı Seviyesini Kontrol Edin

    Aküdeki sıvı seviyesinin plaka seviyesinin altında olmaması gerekiyor. Bu yüzden arada sırada aküdeki sıvı miktarını mutlaka kontrol edin. Yaz aylarında buna daha çok dikkat edin. Yaz aylarında daha çok sıvı kaybı olacaktır. Aküdeki sıvı kaybı olduğunda mutlaka takviye yapın.

    6- Akü Kutup Başlarının Paslanmamasına Dikkat Edin

    Akü kutup başları da akü ömründe etkili olan parçalardandır. Akü kutup başlarının paslanması akü ömrünü olumsuz etkileyecektir. Kutup başlarının paslanmaması için vazelin veya gres yağı kullanabilirsiniz.

    7- Akü Bağlantısını Doğru Oluşturun

    Araç kullanma konusunda acemi olan kişilerin en çok yaptığı hatalardan bir tanesi akü bağlantısını doğru oluşturamamalarıdır. Akü bağlantısını oluştururken ilk önce pozitif daha sonrasında negatif uçlar takılmalıdır.

    8- Akü Bakımınızı Yaptırın

    Akünün bakımı oldukça önemlidir. 3 ay aralıklarla mutlaka yetkili servise gidin ve akü bakımınızı yaptırın. Aküye bakım yaptırmazsanız kısa sürede işlevselliğini kaybedip arabanın performansında düşüş yasatabilir. Hatta akünün bozulması yolda kalmanızı bile sağlayabilir.

    9- Akünüzü Sabitleyin

    Sabit olmayan akü sarsıntıdan dolayı çatlayıp sıvı kaybına neden olabilir ve performans düşüşü yaşatır. Akünüzü sabitleyerek bu durumdan kurtulabilirsiniz. Aküyü sabitleyebileceğiniz aparatlar vardır. Bunları kullanarak akünüzü sabitleyebilirsiniz.

    Akü ömrü kaç yıldır? Aküyü uzun ömürlü kullanmak için yapılması gerekenler nelerdir? Sorusunun cevapları bu şekilde. Umarım yardımcı olur.

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

0 8
  • Ortam Sıcaklığının Akü Ömrüne Etkisi0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.

  • Arkadaşlar gerekeni yazmış zaten. Ortalama bir akü yaklaşık 5 - 6 sene gider. Tabi marka kalitesine görevde değişebiliyor.

  • Ortalama bir akü 2-2,5 sene gider. Tabii kaç km yaptığın, arabayı ne kadar hor kullandığınla alakalı da bir durum.
    Standart normal şartlar altında 2-2,5 sene..

  • Kullanıma göre değişir

  • Hiç bilmiyorum; ama rekorumuz 9 yıl idi.

  • 2 ile 5 yıl arası diye biliyorum.

  • 5 yil diye biliyorum

    • Kanka araba komple 5 yıl gitmiyor 😁

  • 5 yıldır.

Sen de görüşünü paylaşmak ister misin?