Ehliyet alırken aldığımız eğitimlerden bir tanesi de araç üzerindeki göstergelerdir fakat uzun süre araba kullanmayan veya araba kullanıp bu işaretlere dikkat etmeyen kişiler zamanla bu arıza uyarı göstergelerini unutabilirler.
Araba göstergelerini unutmak oldukça risklidir. Çünkü araç göstergeleri üzerinde yanan bir uyarı göstergesi dikkat edilmediği taktirde hem maddi hem de manevi anlamda zorluğa sebep olabilir. Eğer uzun süredir araba kullanmıyorsanız veya yeni ehliyet alacaksanız bu işaretleri öğrenmek işinize yarayacaktır. Size araba arıza ışıklarını kısaca anlatayım.Araba Arıza İşaretleri Nelerdir, Ne Anlama Gelir?
1- Motor Hararet Göstergesi Uyarı Lambası
Bu göstergenin yanması motorun aşırı ısınması anlamına gelir. Motor soğutma suyu aşırı ısınmış olabilir. Burada yapılması gereken şey, ikaz ışığı yandıktan sonra arabayı uygun bir yere park ettikten sonra motorun soğumasını beklemektir. Daha sonrasında ise bir servise götürüp arabaya baktırmanızı tavsiye ederim.
2- Motor Yağı Basıncı Arıza Lambası
Gösterge panelinde bu araç ikaz lambası yanıyorsa motor yağ basıncı düşmüş anlamına gelir. Burada da yapmanız gereken arabayı uygun bir yerde durdurup bir servisten motor yağı değişimi için yardım istemektir.
3- Şarj Sistemi Arıza Lambası
Bu uyarı lambası akünün arıza yapması veya boşalmasında yanar. Yoldayken böyle bir durum ile karşılaşırsanız arabada bulunan ve elektriğe bağlı olan yani elektrik aksamı dediğimiz sistemleri kapatmanız ve en yakın servise arabanızı götürmeniz gerekir.
4- Hava Yastığı ve Emniyet Kemeri Sistemi Uyarı Lambası
Bu arıza lambası yanıyorsa arabanızdaki hava yastığı sistemi arızalanmıştır. Hava yastıkları bir kaza anında hayati önem taşır, bu yüzden çok önemlidir. Eğer bu işaret yanıyorsa kaza anında hava yastığı açılmaz ve kötü sonuçlara neden olabilir. Yapılması gereken, en kısa zamanda bir servise gitmek olacaktır.
5- Lastik Basıncı Arıza İkaz Lambası
Bu ikaz ışığı yandığında lastik basıncı düşmüş veya zincir takmanız gereken bir durum var anlamına gelir. Bu uyarı ışığı yandığında yapmanız gereken en kısa sürede lastiklerinizin basıncını kontrol etmek olacaktır.
6- Yakıt Miktarı Uyarı Lambası
Aracınızda bu ışık yanıyorsa yakıtınız azalmış demektir. Yolda kalmamak için en kısa sürede yakıt almalısınız. Eğer yakıt aldığınız halde bu ışık yanıyorsa bir sorun vardır ve yetkili servise başvurmanız gerekir.
7- Fren Balatası Uyarı Lambası
Fren sistemleri arabaların en önemli sistemlerinden bir tanesidir. Balataların bitmesi durumunda ciddi güvenlik sorunları ortaya çıkabilir. Bu yüzden bu uyarı lambasının yanması durumunda hemen servise gitmenizi tavsiye ederim.
8- Dizel Motor İkaz Lambası
Dizel yakıt ile çalışan araçlarda bulunan bir uyarı lambasıdır. Bu uyarı lambası araba çalıştırıldığında yanar ve söndükten sonra marş basılır. Sürekli yanması durumunda aracınızı kısa sürede servise götürmeniz gerekir.
9- ESP/ASR Sistemleri Uyarı Lambası
Normalde bu ikaz yanmaz yani sistem devreye girdiğinde yanar ve onun dışında kapalı durumdadır. Eğer sürekli yanıyorsa ve siz bu sistemi devre dışı bıraktığınız halde durum devam ediyorsa yetkili bir servise giderek aracınızı kontrol ettirmeniz gerekir.
10- Egzoz Sistemi Uyarı Göstergesi
Normalde arabayı ilk çalıştırdığınızda yanan bir uyarı göstergesidir. Belli bir süre sonrasında kendiliğinden sönecektir. Kendiliğinden sönmezse ve araç seyir halindeyken yanmaya devam ediyorsa sistemde arıza vardır. Aracınızı servise götürmediğiniz taktirde emisyon sistemi zarar görebilir.
11- ABS Fren Sistemi Uyarı Lambası
ABS fren sistemi lambasının yanması ABS sisteminin devre dışı kaldığı anlamına gelir. ABS sisteminin tekrardan aktif hale gelebilmesi için bir yetkili servise giderek sistemdeki arızayı çözdürmeniz gerekir.
12- Cam Suyu İkaz Lambası
Bu ikaz lambasının yanması cam suyunun bittiği anlamına gelir ve cam suyunu yenilemeniz gerekir. Bunun için herhangi bir servise gitmenize gerek yok. Kendiniz cam suyunu yenileyerek ikaz lambasının sönmesini sağlayabilirsiniz.
13- Dizel Partikül Filtresi Uyarı Sistemi
Dizel araçlarda bulunan bu arıza lambası, aracın partikül filtresinin dolduğu anlamına gelir. Bunu temizlemeniz için yapmanız gereken aracı 4 veya 5. viteste 2000 devir üzerinde kullanmanızdır. Bunu yaptığınız halde ikaz lambası sönmüyorsa aracı servise götürmeniz gerekir.
14- Adaptif Hız Sabitleme Göstergesi
Otomatik araçlarda bulunan ikaz lambası, vitesin hareketi ile birlikte sönecektir. Otomatik vites kolunun hareket etmesi için yapmanı gereken şey frene basmak olacaktır. Sonrasında ikaz ışığının söndüğünü görürsünüz.
15- Diferansiyel Kilit Arıza Göstergesi
En az yanan arıza göstergelerinden bir tanesidir. Hızın yüksek olması bu ışığın yanmasının ilk sebebi olabilir. Bir diğer sebep ise arka aks diferansiyel kilidinde mekanik blokaj bulunmasıdır. Arıza lambasının yanmasına az rastlansa da servise götürmeniz gerekir.
2 1 0 0
En İyi Erkek Görüşü
En önemlisi bence hararet ve motor yağ basıncı arıza lambasıdır... Diğerlerinin önemi çok daha az. Bunlar yandığında ne yapmak gerektiğini mutlaka bilip doğru şeyleri yapman gerekir. Yoksa ağır hasar oluşabilir.
0 0 0 0
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0 3Knk E harfine benzeyen hararet işareti
Sarı renkli ve yukarı bakan 3 kollu olan lastik basınç uyarısı
Çaydanlık gibi olan motor yağı basıncı
Araba ve s şeklinde 2 çizgili olan esp\asr sistemleri
Kameraya benzeyen egzoz sistemi kontrol
ABS yazan fren sistemi uyarısı
Yeşil renkli ve ayakkabıya benzeyen adaptif hız sabitleme ikaz ışığı
- yazan akü zaten belli olur
Oturmuş insan kemer uyarısı
Ve benzin pompası resmi de yakıt uyarısı0 0 0 0Anlama yağını suyunu kontrol et yeter, birde tekerleri
0 0 0 0Tek teknkim anlatabilir. Kullandigin aracın kullanma klavuzuna ya da internetten arastirarak öğrenmelisin.
0 0 0 0
Sen de görüşünü paylaşmak ister misin?
Çok Süper Cevap