Debriyajın kavrama noktası olduğunu biliyorum. Arabayı çalıştırırken basılıyor. Fakat sürüş halinde debriyajı sürekli gaz ve fren ile kullanmamız gerekir mi? Özellikle debriyaj , gaz olayını çözemiyorum.
debriyajı mebriyajı bırak da acil bir durumda kısaca;
1-arabayı çalıştır
2-soldaki debriyaja var gücünle bas ve vitesi 1 e at;
(sola sonra ileriye "L" seklinde)
3- arabayı bağırtmadan belirli bir hıza getir (gaz sag tarafta) ( daha soldan ayağını çekme)
4-tam hızı ayarladığında çok yavaş bir sekilde debriyajdan ayağını çek araba gidecektir korkma hızı ayarladın ve sabit tut
5- durmak istediğinde önce sakin ol
6-ayagını debriyaja bas sag ayağını (ortaya) frene bas abartmadan hızlı bir sekilde dur
tekrar ilerlemek için 1 numaradan basla
Not debriyaja tam basmak gerekir yoksa vites değiştiremezsin
yarım debriyaj olayı var
yukarıda anlattığım gibi debriyajdan ayağını yavaşça çekerken bir ittirme hissedeceksin tam ayarlarsan o yarım debriyajdır
bu yarım debriyajı yokuş yukarı gitmek için kullanırsın o başka girmeyeli şimdilik o mevzuya kısaca acil durumda biliyorsun artık nasıl araba kullanılır tabii teoriden önemli pratikte yapman lazım1 0 0 0tekrar ilerlemek için 2 numaradan basla karıştırdım kusura bakma
çok çok teşekkür ederim. Videolarını izliyorum da hepsini izliyince , birde herkes farklı anlatınca biraz kafam karısmadı değil
Debriaj arabayi calistirirken sart guzelim 1 e atiyorsun debriaja basip ve yavas yavas ayagini cekerken ayni anda hafif hafif gaza basiyorsun sonrasinda ise vitrs degistirirken zaten hemen 1 den sonra 2 ye at az daha hizlanip 3 e at kalsin 3 yeterli sehir icinde zaten bana yetiyor sahsen 60 dan fazla gitmedim hic. Ardindan vites degsitirirkende debriaja basip atiyorsun sonrasindada yavas yavas debriaja cekip gaza basmaya devam ediyorsun olay hep ayni
1 0 0 0çok teşekkürler
En İyi Erkek Görüşleri
Hareket halindeki aracın vites geçişlerini yapabilmek için şanzıman dişlerinin durması gerekir ki vites geçişi gerçekleştirilebilsin. Yani debriyaj a bastığında motor çalış ve dişliler döner halleder ama sen debriyaja bastığın içim motor ile dişlilerin arasına bir boşluk koyuyorsun bir nevi. Ve bu boşluğa kadar parçalar dönüşlerin demavam eder ama şanzıman dişlerine ilerlemez (debriyaja basılı oldugu durumda) sen de bu arada vites değiştirebilirsin yani şanzıman dişlileri kırılmadan gerektiği yerlere geçişi sağlanmış oluyor.
Vites yükseltme, vitesi boşa almak, vitesi düşürmek istenildiği her defasında debriyaj a basılır daha sonra işlem yapılır ve debriyaj bırakılır. (debriyaja basıldığında gaz azaltılır , bırakıldığında ise yavaş yavaş arttırılır stop ettirilmemesi için)1 0 0 0çok teşekkürler
Rica ederim
debrayaj ve gaz ayarı sadece arabayı ilk kaldırırken kullanırsın. Onun dışında araba tam durmaya yakınken evet ayağın debreyaj da olmalı yoksa araba stop eder onun dışında her frende basmana gerek yok. Vites değişimlerinde vitesi değiştirip ayağını direk debreyajdan çekip gaza basabilirsin gaz debriyaj ayarı yapmana gerek yok. Gaz debriyaj ayarını da araba kullana kullana alışacaksın. Umarım yardımcı olmuştur.
1 0 0 0oldu :) çok teşekkür ederim
rica ederim
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5 20Debriyaj Nedir?
Debriyaj, bir aracın vites değiştirme işlemi ve motor ile şanzıman arasındaki bağlantıyı kontrol etmek için kullanılan mekanik bir parçadır. Debriyaj pedalı, aracı başlatırken ve durdururken kullanılıyor. Başlangıçta, motorun gücü tekerleklere iletilmeden önce debriyaj basılır ve sonra bırakılır.
Debriyaj Ne İşe Yarar?
Debriyaj, sürücünün aracını farklı hızlara ve koşullara uygun şekilde ayarlamasını sağlıyor. Vites değiştirirken, debriyaj pedalı basıldığında motorun gücü tekerleklere geçici olarak kesiliyor. Vites değiştirme işlemini daha sorunsuz ve rahat hale getiriyor.
Debriyaj, aracı başlatma ve durdurma işlemlerinde kilit bir rol oynuyor. Motorun başlangıçta tekerleklere güç vermesini engelliyor böylece motor sakin bir şekilde çalışırken hareket edebilirsiniz. Aynı şekilde, aracı durdurduğunuzda, debriyaj pedalı kullanılarak motorun gücü kesilir.
Debriyaj Nasıl Çalışır?
Debriyaj, aracın içinde birçok parçadan oluşuyor. En temel bileşenleri debriyaj diski, basınç plakası ve volandır. Debriyaj diski, motor tarafından üretilen gücü şanzımana ileten bileşendir. Basınç plakası, bu diski sıkıştırarak motor ve şanzıman arasındaki bağlantıyı oluşturan ve kesen bir rol oynuyor. Volan ise motorun dönme hareketini depolar ve debriyajın işlevini düzenliyor.
Debriyajın çalışma prensibi şu şekilde: Sürücü normal sürüşte debriyaj pedalını bıraktığında, basınç plakası debriyaj diski ile temas halinde ve bu, motorun gücünün şanzımana iletilmesini sağlıyor. Araç hareket etmeye başlıyor ve güç tekerleklere aktarılıyor.
Ancak sürücü vites değiştirmek veya durmak istediğinde, debriyaj pedalına basıyor. Bu, basınç plakasının debriyaj diskinin üzerindeki baskıyı azaltmasına neden oluyor. Debriyaj diski ve şanzıman arasındaki bağlantı kesiliyor ve motorun gücü tekerleklere iletilmiyor. Sürücünün vites değiştirmesini veya aracı durdurmasını sağlıyor.
Debriyajın temel amacı, motor ve şanzıman arasındaki bağlantıyı geçici olarak açma ve kapama yetkisi sağlamak. Bu, vites değiştirme işlemi sırasında viteslerin sorunsuzca değiştirilmesini ve aracın hareketinin başlangıcını veya durmasını yönlendirme imkanı sağlıyor.
Debriyaj Ömrü Ne Kadardır?
Bir debriyajın ömrü, birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiyor. Uygun kullanılan debriyaj 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Uygun şartlarda kullanılmayan debriyajın ömrü ise 20.000 kilometre.
Debriyajın Tükenme Nedenleri Neler?
Debriyajın tükenme nedenleri, kullanım şekline, bakıma ve sürücünün alışkanlıklarına bağlı olarak değişiyor.
- Sık Vites Değiştirme
- Ani Hızlanmalar
- Sıkışık Trafik ve Şehir İçi Sürüş
- Araç Yükü
- Uzun Eğimli Yollar
- Kötü Debriyaj Kullanımı
- Düşük Kaliteli Parçalar
- Bakım Eksikliği
- Yağ Sızıntıları
Gibi sorunlar debriyajın tükenmesine neden olur.
0 1 0 0Frene basarken debriyaja basmayacaksın, araba yavaşlayıp kendi kendine istop edecek, tekrar marş verip çalıştıracaksın..
1 0 0 0ama istop ettirmek yanlış denilmiyor mu? tam tersi değil mi
Debriyaj olmadan hiç bir şey yapamazsın öyle düşün. Ben en çok vites değiştirirken unutuyorum basmaya : D sonuç olarak araba yolun ortasında yine çalıştır pehhh
1 0 0 0Sürüş halinde gaz falan verirken debriyaji kullanmıyorsun frene basacagin zaman kullaniyorsun
1 0 0 0simdi cozdum teşekkürler
arabayi calistirirken debriyaj ve frene ayni anda basiyorsun sonra vitesi 1e taktiktan sonra sag ayagini gaza hafifce basiyorsun ve ayni anda debriyajdan ayagini yavasca cekiyorsun ( birden cekersen stop eder ya da arabayi öne firlatir) bu süre 2-3 saniye civarinda olmali. vites degistirirkende ayagini gazdan cekiyorsun debriyaja sonuna kadar basiyorsun vitesi arttirdiktan ya da azalttiktan sonra ayagini yine ayni sekilde 2 3 saniye icinde yavasca kaldiriyorsun ve gaz veriyorsun olay bu.
0 0 0 0birde kavrama noktasini yokuslarda kullanacaksin vites 1e takili iken kavrama noktasina geldiginde ayagini frenden cekip hemen gaz vereceksin ki araba geriye kaymasin. onun haricinde kavrama noktasi bir isine yaramaz.
viteside ne zaman degistirecegini bilmiyorsan söyle oluyor. hiz göstergesinin yaninda devir göstergesi olur 1 2 3 vs diye gider o 2 nin altindaysa vitesi kücültmen gerekiyor 3ü gecersede yükseltmen gerekiyor. bir süre sonra zaten arabanin sesindende anlarsin. kücültmen gerektigi durumlarda araba titriyor gibi olur yükseltmen gereken durumlarda motor cok ses cikarir bagirir.
1. vites sanırım genelde kalkışlarda , yokuşlarda ve park etmede yarıyor☺️ Çok çok teşekkür ederim, yokuş bilgilerini bile acıkladınız. Daha hic sürmedim, bilgi birikimim olsun🤗
En İyi Kız Görüşleri