Başarılı bir CV nasıl hazırlanır?
İş ve kariyer hayatının basamaklarını tek tek çıkarken arada bazı değişiklikler yapılabiliyor. Bu değişiklikler esnasında eğitim, kariyer ve sosyal hayatınızdaki mihenk taşlarını ve yeteneklerinizi ortaya koyduğunuz CV’nizi güncellemeniz ya da baştan yazmanız gerekebilir. Peki, CV nasıl hazırlanır? Bu sorunun detaylı cevabını biliyor musunuz? Aradığınız işi elde etmek için çarpıcı bir CV oluşturmanız gerektiğinde etkili CV nasıl hazırlanır, konusunun inceliklerinin farkında mısınız? Aşağıdaki başlıkları okuyarak özgeçmişinizi, karşı tarafı etkileyecek biçimde düzenlemenin ayrıntılarını görebilirsiniz. Bir CV’de olması ve olmaması gerekenler, CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler ve CV oluştururken nasıl bir sıra izlemeniz gerektiğinin püf noktaları için yazının devamını okuyabilirsiniz.
CV’de Olması Gerekenler Neler?
Her ne kadar basit gibi görünse de etkili bir CV hazırlamak için biraz bilgi ve biraz da çaba gerekli. Zira CV’de olması gerekenleri ve bu bilgilerin nasıl bir sırayla CV’nizde olduğunu bildiğinizde işvereni yakalamanın ilk aşamasını geçtiniz demektir. İyi hazırlanmış bir CV’de olması gereken bilgiler, başlıklar halinde aşağıda.
1. Temel Kişisel Bilgiler
Temel bilgiler kısmını, CV’nizin girişi gibi düşünebilirsiniz. Burada adınız, soyadınız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, telefon numaranız, e-posta adresiniz, askerlik durumunuz ve ehliyet bilginiz yer alır.
2. Eğitim Bilgileri
Burada hangi okullarda okuduğunuzun bilgisini verirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken kısım, bu bilgilerin sırası. Son okuduğunuz okuldan ilk okuduğunuz okula doğru bir sıra izlemelisiniz. Ardından aldığınız eğitimler ve lisanslardan bahsederek bu bölümü sonlandırabilirsiniz.
3. İş Tecrübeleri
Profesyonel hayata başladığınız andan itibaren deneyimlediğiniz işlerin listesini burada yazacaksınız. Hangi şirkette, hangi pozisyonda, hangi tarihler arasında çalıştıysanız o bilgileri verip görevinizle ilgili kısa bir açıklama yaparsanız harika olur.
4. Sertifikalar
İş hayatınız boyunca edindiğiniz sertifikaları ve eğitim programlarının bilgilerini buraya yazın. İşverenler için bu bölüm, sizin ne kadar hevesli ve gelişmeye açık olduğunuzu göstermesi bakımından oldukça değerli.
5. Yabancı Diller
Konuşabildiğiniz yabancı dillerin bilgisini, seviyesiyle birlikte burada belirtmelisiniz. Örneğin, ileri seviyede İngilizce, orta seviyede Almanca gibi.
6. Bilgisayar Becerisi
İşinizle alakalı kullanabildiğiniz bilgisayar programlarının adlarını belirtmelisiniz ki işteki yeterliliğiniz açıkça görünsün. Bu bölüm, mimar ya da yazılımcı gibi belli meslekler için oldukça elzem.
7. İlgi Alanları
CV’nizin sondan bir önceki bölümü olan İlgi Alanları kısmında hobilerinizden ve takip ettiğiniz konulardan bahsedebilirsiniz. İşinizden arta kalan zamanlarda nelerle uğraştığınız da bu kısımda yer alabilir.
8. Referans
Eğer yeni mezun değilseniz size referans olarak gösterebileceğiniz bir tanıdığınız vardır. Referans olarak gösterebileceğiniz kişiler, sizi yakından tanıyan, hatta beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınız ya da üstlerinizden oluşmalı. CV’lerde referans, sizi iş arkadaşlarınızdan duymak adına önem verilen bir bilgi. Dolayısıyla daha önceki iş yerlerinizde sizi seven ve kendisine güvendiğiniz birini referans göstermenizde fayda var. Referans gösterdiğiniz kişilere önceden haber vermeyi de unutmayın!
CV Hazırlarken Nasıl Bir Sıralama İzlenmeli?
Aslında bu sorunun cevabını yukarıdaki bölümde görebilirsiniz. Zira CV’de olması gerekenlerin yer aldığı tüm başlıklar, doğru sırayla verilmiştir. Bir CV’de sırasıyla kişisel bilgileriniz, eğitiminiz, iş tecrübeleriniz, sertifikalarınız, konuşabildiğiniz yabancı diller, kullanabildiğiniz bilgisayar programları, ilgi alanlarınız ve son olarak da referanslarınız yer almalı. Özgeçmiş nasıl yazılır, sorusuna da cevap olabilecek bu bölümden sonra CV’de olmaması gerekenlerin bilgisini görebilirsiniz.
CV’de Olmaması Gerekenler: Hangi Bilgiler CV için Gereksiz?
Aşağıdaki listede etkili bir CV’de olmaması gerekenler sıralanmıştır.
- Yazım yanlışları
- Eğer yurt dışındaki bir pozisyon için başvuracaksanız fotoğraf (Zira çoğu AB ülkesinde ve ABD’de CV’lerde fotoğraf olması pek hoş karşılanan bir durum değil.)
- Ergenlik yıllarından kalma e-posta adresleri (Siz siz olun, CV’nize profesyonel görünen bir e-posta adresi ekleyin.)
- Başvuracağınız pozisyonla alakasız iş tecrübeleri
- Kişisel bilgi bombardımanı (Kimlik numaranız, adli sicilinizle ilgili bilgiler veya kan grubunuz işvereninizin ilgisini çekmiyor. Kişisel verileri fazlaca paylaşmak, karşıdan bakıldığında çok profesyonel durmuyor.)
- Kariyer hedeflerinden bahsetmek (Eskiden popüler olan bu uygulamanın, şimdilerde özgeçmişlerde yazılması uygun bulunmuyor.)
0 0 0 0
En İyi Erkek Görüşü
Hazır Cv'ler var kanka hiç uğraşma. Al kopyala kendine göre iş alanlarını değiştir. Zaten iş yerleri'nin Cv de baktığı iki yer var. 1) Daha önce yaptığın işler, 2) Referans (torpil) gerisi fasa fiso
0 0 0 0
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
1 3Etkılı CV diye bir şey yok. Saglam özgecmıs ve iş tecrubesı diye bir şey var
0 0 0 0Valla o işi bende hıc beceremıyorum kanks
0 0 0 0Örnek var bak gör
0 0 0 0Hazir cvler var ordan yap yap da wordde kendin olustur
0 0 0 0
Çok Süper Cevap