Oyunlaştırma (Gamification) nedir?

Oyunlaştırma (Gamification) Nedir?

Oyunlaştırma (Gamification) nedir?
1 0

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

2 1
  • Oyunlaştırma (Gamification) Nedir?

    Oyunlaştırma olarak bilinen Gamification oyunsal düşünmenin oyun-dışı alanlarda problem çözmek için kullanıcıların motivasyonunu arttırmaya yönelik bir tekniktir. Oyunlaştırma müşteri sadakati, eğitim, fiziksel egzersiz, dönüşüm oranı, veri kalitesi, doğru zamanlama, medya ve öğrenim gibi farklı alanda incelenerek ve uygulanmaktadır.

    Oyunlaştırma (Gamification) nedir?

    Oyunlaştırma Tanımı Nedir?

    Oyunlaştırma son dönemde farklı alanlarda karşımıza çıkması ile merak uyandırmaktadır. İngilizce bilinen adı gamification olan oyunlaştırma teriminin tanımını açıklayalım. Oyunlaştırma, oyun felsefesinin kullanılarak müşterinin ilgisini çözmek, hedef kitleye ulaşmak, ürünü satın aldırmak, faaliyetlerini yürütmek ve problemleri çözmek için oyun dışı alanlarda oyun mekaniklerinin kullanılmasıdır.

    Şirketlerin En Çok Kullandığı Oyun Öğeleri Nelerdir?

    Şirketler müşteri bağlılığını güçlendirmek, katılımı teşvik etmek, kullanıcı etkileşimini artırmak, öğretici bir deneyim sunmak ve motivasyon sağlamak için oyunlaştırmadan faydalanır. Böylece problemleri bir rekabet ortamı oluşturarak çözüme ulaştırır. Şirketler oyunlaştırmayı kullanarak kullanıcılar ile olan etkileşimini arttırmayı amaçlar. Kullanıcıların etkileşim ve başarısına göre rütbeleri de aryar. Oyunlaştırmada sıkça kullanılan oyun öğeleri bulunur. Bunlar;

      • Seviye atlama
      • Ödüllendirme
      • Puanlar
      • Rozetler
      • Liderler
      Oyunlaştırma (Gamification) nedir?

      Şirketler Neden Oyunlaştırma Kullanır?

      Şirketler oyunlaştırmayı kullanarak müşteri bağlılığını güçlendirmek, katılımı teşvik etmek, kullanıcı etkileşimini artırmak, öğretici bir deneyim sunmak ve motivasyon sağlamak gibi çeşitli amaçlarla farklı sektörlerde bulunan şirketlerce kullanılabilen etkili bir stratejidir. Oyunlaştırma eğlence ve doğal deneyimleme dürtüsünü tetikleyerek, aynı zamanda insanların rekabet duygusunu hedefler. Bu sayede, kitleler arasında etkileşim yaratılırken insan psikolojisi ve motivasyonları da işin içine dahil edilmiş olur.

      Oyunlaştırmanın Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

      Oyunlaştırmanın kullanıldığı alanlara bakarsak ; ,sosyal medya, çevre bilimci, eğitim, iş, sağlık, pazarlama, finans ve sosyal sorumluluk projelerinde kullanılır. Oyunlaştırma ile kullanıcı etkileşimini artırabilir, öğrenmeyi teşvik edebilir ve belirli hedeflere ulaşmak için insanları motive edebilir. Gamification, katılımcıların eylemlerini takip ederek ve ödüllendirerek, istenen davranışları teşvik etmeyi amaçlar.

      Oyunlaştırma (Gamification) nedir?

      Oyunlaştırma Örnekleri Nelerdir?

      Dünyada ve Türkiye’de farklı sektördeki şirketler de oyunlaştırmadan sıkça yararlanır. Puan ve rütbe ödüllendirmelerini baz alırsak hizmet sektöründe sıkça karşılaşırız. Özellikle havayolu şirketleri ve online yemek hizmeti sunan şirketlerinde müşterine oyunlaştıra öğelerini kullandığını görebiliriz. Türk havayollarının Miles&Smiles örneğini verebiliriz. Yemeksepeti’nin kullanıcılarına sunduğu rozetler ve muhtarlık oyunu gibi deneyimleri ile müşteri memnuniyetini arttırır. Devamlı siparişlerinin sonucu olarak da kuponlar tanımlayarak müşterilerini motive eder. Aynı sistemi Starbucks’ın uygulamasında da görebiliriz. Müşterilerine siparişleri karşılığında tanımladığı yıldızlar ile hediye içeceklerde bulunur.

    • The point of gamification is to inspire users to engage with the content. Especially with tasks that are not enjoyable, such as an in-depth safety training program or compliance training. Some examples of game mechanics used in gamification are: Goals – Complete the task and get a reward, such as a badge or points.

    • Duymadık.