Mobbing Nedir? İş Yerinde Mobbing Nedir?
Çalışma ortamında psikolojik taciz diyebiliriz. Mobbing; işyerinde baskı, taciz, sindirme, kabadayılık ve rahatsızlık verme gibi bir kişi ya da bir grup insan tarafından çalışana veya çalışanlara uygulanan davranışların tümünü kapsıyor. Biri ya da birileri tarafından mobbing davranışlarına maruz bırakılan çalışan, rahat çalışamaz hale geliyor, görevini eskisi gibi yerine getiremeyip kendini güvensiz hissediyor. Doğal olarak çalışanın çalışma performansı düşüyor.
Mobbing Nereye, Nasıl Şikayet Edilir?
Mobbing gören çalışanlar çeşitli kurumlara şikayette bulunabilir.
Mobbing'e uğrayanlar;- Alo 170,
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
- TBMM
- Anayasa Mahkemesi,
- Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER),
- Kamu Görevlileri Etik Kurulu,
- Kamu Denetçiliği Kurumu,
- Türkiye İnsan Hakları Kurumu
- İl, İlçe İnsan Hakları Kurullarına şahitler, kamera kayıtları, e-mailler, kullandıkları ilaç faturaları ve verilen işlerin belgeleriyle beraber başvurabilirler.
Mobbingin İş Verene Cezai Yaptırımı Nedir?
Mobbing idari değil adli bir suç olarak sayılıyor. Türk Ceza Kanunu’nun 105. maddesinde “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur. Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim/öğretim ilişkisinden kaynaklanan nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.”
Aynı kanunun 109. maddesinde ’’Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Kişi; fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Mobbing nedir? İşyerinde mobbing nereye, nasıl şikayet edilebilir? Sorusuna cevap vermeye çalıştım. Umarım yardımcı olur.
Çalışırken yüksek lisans yapmak konusunda bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz.1 1 0 0
En İyi Erkek Görüşü
Hemen yeni bir iş yeri bak kendine ve yeni yeri "Garantiye" almadan şimdi çalıştığın şirketi bırakma.
Sitemini belli et ama kelimelerini seç. Fevri ve agresif olma, onları asla ama asla haklı çıkarma.0 0 0 0
En İyi Kız Görüşü
Bak bir süre kendi halinde takıl. İnsanları sakın kendinden üstün görme. Sana iyi olana sende iyi ol. Kimseye nefret ve kimle bakıp davranma kendi halinde işe gelip giden bir birey ol. Zamanla düzelir.
0 0 0 0
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
42 120Karşılaşmadım diyen yalan söyler. Azdır çoktur ama mutlaka olmuştur.
1 0 0 0Seni işten çık diye yıldırmaya yapıyor da olabilirler şikayet etsene 😳
0 0 0 0Malesef gücü yeten yetene bu ülkede, bu cahillikten nefret ediyorum.
Basit anlatımıyla, ‘Mobbing bir veya birkaç kişinin bir diğer kişiye uyguladığı, düşmanca ve ahlaka, etiğe aykırı yöntemlerle uygulanan sistematik psikolojik bir baskıdır” diyebiliriz. Türkçesi için “yıldırma” denebilir. Aslında kelimenin anlatmak istediği şey: iş yerindeki duygusal taciz. Psikolojik şiddet, dışlama, aşağılama, rahatsız etme, çalışma motivasyonunu, özgüvenini kırma ve mutsuz etme. Mobbing kavramı ilk kez 1984’de İsveç’de “İş Hayatında Güvenlik ve Sağlık” konulu bir rapor kapsamında Prof. Heinz Leymann tarafından kullanıldı.
Günümüzde çalışanlar için hayatı kabusa çevirebilen mobing, iş yerindeki duygusal taciz, psikolojik şiddet, dışlama, aşağılama, rahatsız etme, çalışma motivasyonunu ve özgüvenini kırma ve mutsuz etme gibi pek çok davranışı kapsıyor.1 0 0 0İşini iyi yapan bir kimsenin işten çıktığında başka kişilerin ondan yararlanmamasi ve çıktığı ise geri gitmesi için ona yapılan karalamalar diye biliyorum arkasından kötülemeler iftiralar falan
1 0 0 0Keşke bunları kayıt altına alabilsen, Birde bunları saat ve konu olarak yaz ya da kaydet bu önemli.
Uzun süre çalışıyorsan dava edebilirsin tabi şahit olması gerekli.0 0 0 0
Çok Süper Cevap